Te dni se v mojem taboru ni zgodilo nič pretresljivega, kar je dobro. Dela se po ustaljenem ritmu. Prihodnje štiri tedne bo težko. Čaka me namreč obdobje padca forme in s tem tudi povečana možnost poškodb. Intenzivnost dela bo na zelo visoki ravni, a ob tem bo potrebna previdnost, da ne pride do kakšne poškodbe. Gre za obdobje, v katerem telo ne more spremljati želja možganov. Zato je še posebno pomemben fokus in koncentracija pri vsakem metu in dvigu uteži. V tem času dajem večji poudarek delu za notranji mir in skladnost z okoljem.

Največ tekem bo v Sloveniji

Menedžer Daniel Westfeldt, ki je zadolžen za tekmovanja v tujini, mi je sporočil nekaj sprememb organizatorjev mitingov, ki so nekoliko spremenile načrtovani razpored tekem pred olimpijskimi igrami. Kaže, da bom nastopal predvsem v Sloveniji, kajti pomembnejši mitingi v tujini so večina že maja, kar pa je zame prezgodaj. Bomo videli, ali bo prišlo še do kakšnih sprememb. Svoj razpored mitingov bom predstavil na novinarski konferenci v začetku maja. Z nestrpnostjo čakam tudi glavne konkurente, da začnejo tekmovanja.

V Olimpijskih krogih, glasilu Olimpijskega komiteja Slovenije, sem prebral odziv dr. Edvarda Kolarja na nedavne dogodke, povezane s spremembami v športu. Menim, da je strah, povezan s tem, da bi se športu škodovalo, odveč. Skupina, ki je sestavljena za pregled sedanjega stanja in pripravo novih predlogov, bo delovala v korist športu. O tem sem prepričan. Tudi sam sem v tej skupini, čeprav le na papirju. Trenutno stanje mi pač ne dopušča, da bi se ukvarjal s temi stvarmi. Sicer je skupina sestavljena iz predstavnikov vseh vej športa, tako da bodo lahko objektivno obravnavali sedanje stanje v športu in sprejemali nove, boljše ukrepe. Vsekakor je veliko dobrih stvari že narejenih, so pa prisotne tudi zadeve, ki jih je nujno spremeniti. Sam vedno izhajam iz finančnega vidika, kar mi mnogi oporekajo. Nihče od nas ne dela zastonj in je to nekorektno pričakovati od drugih. Zelo me moti netransparentnost financ v športu. Sprašujem se, zakaj je tako. Sam pridem le do enega možnega odgovora: to koristi nekomu, ki nima dejanskih kompetenc za pridobitev teh sredstev.

"Kdor ni z nami, je za nami"

Potem so tukaj pravila za pridobitev sredstev na fundaciji za šport in ministrstvu, pristojnem za šport. Vedno nekajkrat več od drugih dobi Smučarska zveza Slovenije. Sigurno ne na podlagi uspešnosti in množičnosti. Pravila so prirejena tako, da skozi razne projekte pridobivajo ta sredstva. To je moteče. Zelo moteče. In zato se bo to popravilo. Sam sem privrženec predloga dr. Janeza Kocijančiča, da je treba izbrati športe, ki so pomembni za Slovenijo, in vanje vlagati. Razpršenost športov, ki kandidirajo za javna sredstva, je prevelika za Slovenijo. Prevelik denar je namenjen rekreaciji. Rekreacija je pomembna in jo je treba spodbujati, vendar mora financirati sama sebe. Zmanjšati je treba število stalno zaposlenih na olimpijskem komiteju, ministrstvu za šport in športnih zvezah. Stvari je treba delati prek projektnih razpisov in izbrati najkakovostnejšega in najugodnejšega ponudnika, ki je vezan na uspešnost izvedbe projekta. Delo in uspešnost naj bosta vodilo financiranja. Sam sem navajen delati in na podlagi preteklih uspehov dobiti zaupanje partnerjev za naprej. Ko prejmeš finance, posel še ni narejen. Takrat se delo šele začne.

V četrtek sem v Dvorani novomeške pomladi na premieri Knjige o džungli prejel iz rok ravnatelja Anton Podbevšek Teatra, Matjaža Bergerja, plaketo številka 2. S tem mi je bila izkazana izjemna čast. Ljudje, ki ustvarjajo v APT, so izjemni in prav tako je izjemno njihovo delo. Prejeta plaketa ima zame neopisljivo vrednost. Matjaž je poudaril, da sva le dve osebi na svetu, ki sta deležni te časti. Prejemnik plakete številka 1 je Jože Colarič. Če cenite veličastne kulturne stvaritve, spremljajte APT. "Kdor ni z nami, je za nami."