Sejem je zadnja leta zaradi prenove Kongresnega trga potekal na različnih drugih prizoriščih, toda ljubitelji knjige so prav ta osrednji trg vzeli za svojega.

Na današnjem dopoldanskem odprtju dnevov knjige bodo zbrane med drugimi nagovorili predsednik republike Danilo Türk, podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, ki sejem pripravlja, Ivo Svetina in direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl.

Preberite še: Država dolguje pisateljem 18 milijonov evrov

Program dnevov knjige bo vsak dan zaznamoval drug tematski okvir, ki bo določal tudi izbor gostov. Danes bo razpoloženje narekovala tema Ljubljana, sledili pa bodo tematski okviri pomlad, raznoterost, spomin in obilje. Popoldnevi bodo namenjeni programski novosti Avtor in njegov bralec - pogovorom med Juretom Koširjem in Goranom Vojnovićem, Milanom Jesihom in Mileno Zupančič, Ferijem Lainščkom in Simono Kopinšek, Nežo Maurer in Moniko Tavčar ter Natašo Kramberger in Andrejem Blatnikom. S programom bo, kot vsako leto, poskrbljeno tudi za otroke.

Sejem slovenski dnevi knjige je nastal na pobudo pesnika Borisa A. Novaka in pisatelja Evalda Flisarja. Sejem je navdihnilo praznovanje dneva sv. Jurija v Barceloni, ko gredo ljudje na ulice, si podarjajo knjige in vrtnice, založniki pa jim pri tem pomagajo s popusti.

Tudi v Cankarjevem domu se veliko dogaja: Marko Brecelj bo infeciral CD, začenjajo se tudi Transgeneracije

Pester knjižni in spremljevalni program se tudi letos obeta v Mariboru, Kopru in Novem mestu.