''Brecelj bo infeciral CD''

Kot vrhunec dogajanja svojega "infeciranja" Cankarjevega doma, kot ga je poimenoval, je Brecelj napovedal Tortnjenje, ki bo na sporedu 19. aprila. Še pred koncertom bo Brecelj razrezal in razdelil doma narejeno torto, na kateri bo pisalo Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše. Nato bodo oder Linhartove dvorane zasedli madžarski Tudosok, ki jih vodi Bela Mariaš, tako imenovani "prekmurski antikrist" Dani Kavaš in pa istrski glasbenik, ki ga Brecelj izjemno ceni - Franci Blašković.

Brecelj, ki se je pogovarjal tudi z Dnevnikom, bo v sklopu svojega Brecljevanja nastopil 22. aprila na koncertu, ki ga je poimenoval Mojstru, ker me je odkril.

Program sedemdnevnega dogajanja v CD bo vključeval tudi Zaslišanja, v sklopu katerih se bo Brecelj pogovarjal z izbranimi gosti, v dvorani M 3/4 bodo vsak popoldan na sporedu projekcije filmov po Brecljevi izbiri. V sklopu predavanj bo o tem, "kaj je in kaj bo" spregovoril Rastko Močnik.

Brecelj si bo na terasi CD za obdobje Brecljevanja postavil šotor, pri receptorju bo hladilnik, vsake toliko pa se bo odpravil na svoje "kolenovalne obhode".

"Mehkega terorista vprašujete, če hoče med občinstvom vzbuditi nelagodnost?"

V CD začetek festivala Transgeneracije 2012

Z odprtjem razstave likovnih, fotografskih in video del, prispelih na natečaj, se bo danes ob 16.30 v veliki sprejemni dvorani CD začel festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2012. Gledališki in plesni del festivala bo potekal do 20. aprila, razstavni in video del pa vse 25. aprila.

Festival je namenjen predstavitvi najboljših dosežkov dijaške gledališke, plesne, video, oblikovne in likovne ustvarjalnosti v sezoni 2010/2011. Za festivalske prireditve so na voljo brezplačne vstopnice.

Odprtju razstave bo ob 18. uri v Kosovelovi dvorani sledila predstava Sofoklesove Antigone v produkciji Gimnazije Poljane, uro pred tem pa bo v sklopu spremljevalnega programa v dvorani Duše Počkaj na ogled lansko leto nagrajena predstava A + M, ki je nastala v produkciji Gimnazije Ravne na Koroškem, piše na spletni strani CD.

Jutri sledita še predstavi v produkciji Gimnazije Vič z naslovom Haiku in Bojevnik, v produkciji Dijaškega doma Ivana Cankarja (DIC), v sredo pa bo v dvorani Duše Počkaj na ogled predstava Pionirskega doma v režiji Bjanke Kršmanc z naslovom Perspektive, za katero je scenarij napisala gledališka skupina Lokal Patrionir. Uro pozneje pa si bo v Linhartovi dvorani mogoče ogledati predstavo Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana z naslovom Avantgarda. Umetniško vodstvo te predstave sta prevzeli Mojca Dimec Bogdanovski in Sinja Ožbolt.

Dvorana Duše Počkaj bo v četrtek ob 17.30 gostila predstavo z naslovom Plesne miniature, ki jo pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Štihova dvorana pa v petek ob 18. uri predstavo Sen kresne noči v izvedbi slušateljev Gledališke šole Prve gimnazija Maribor.

Festival bo v petek ob 19. uri v Kosovelovi dvorani sklenila Plešasta pevka, ki jo bodo uprizorili dijaki 2. gimnazije Maribor.