Ljubljana Danes se začenja festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2012, ki je namenjen predstavitvi najboljših dosežkov sodobnih umetnosti mladih. Po besedah organizatorjev festival "odraža vso pestrost umetniških izrazov zanesljivo velikih kreativnih potencialov in zaznava njihovo senzibilnost, ne le za umetnost, temveč tudi širše, družbeno dogajanje". Na festivalu se bodo tako kot vsako leto doslej predstavile gledališke, likovne, video, literarne in nekatere druge oblike ustvarjalnosti srednješolcev iz vse Slovenije.

Gledališki in plesni del festivala bo potekal med 16. in 20. aprilom, razstavni in video del festivala pa med 16. in 25. aprilom. Festival se bo uradno začel danes, z odprtjem razstave likovnih, fotografskih in video del, prispelih na natečaj, ob 16.30 v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, sledil pa bo brezplačen ogled razstave Razprta obzorja, Tržaški slovenski slikarji 1945-60.

Ob 17. uri bo v okviru spremljevalnega programa na ogled predstava A+M, ki je nastala v produkciji Gimnazije Ravne na Koroškem in je na lanskoletnem festivali prejela tudi nagrado, ob 18. uri pa bo v Kosovelovi dvorani sledila predstava tekmovalnega programa, in sicer Sofoklejeva Antigona, ki je nastala v produkciji Gimnazije Poljane. Do konca tedna bodo sledile številne plesne in gledališke predstave, naslednji ponedeljek, 23. aprila, pa bodo selektorji na zaključni slovesnosti razglasili nagrajence festivala. Vstopnice za festival so brezplačne, podroben program festivala pa je dostopen na spletni strani Cankarjevega doma. nr