Na slovenskem glasbenem prizorišču je Panda začela delovati pred četrt stoletja, v soboto je s koncertom v Kinu Šiška navdušila mlado in staro, tam pa predstavila še najnovejši album Šepetanja (tribute to Panda) z najlepšimi pesmimi skupine v izvedbi poznanih slovenskih izvajalcev, med njimi tudi Darje Švajger, Lare Baruca in Katje Koren, ki so kot gostje nastopile na sobotnem koncertu.

Panda je nastala leta 1986, njena prva pevka pa je bila Suzana Jeklič. S temi v skupini niso imeli največje sreče, saj je po Jekličevi prišla še ena Suzana, Werbole, s skupino je kasneje sodelovala še Katja Obleščak, nazadnje pa še Saša Danilov, ki jih je zaradi podpisa pogodbe z drugo založbo zapustila pred kratkim.

A vsemu temu navkljub je Pandi uspelo vse od začetkov privabiti poslušalce in oboževalce, med katerimi so se znašli tudi mnogi kasnejši glasbeniki. Številne med njimi je ravno ta glasba potegnila v svet pesmi, Pando pa radi opišejo tudi kot znanilce urbane pop kulture.

Nekateri menijo, da je njihova najboljša pesem Sive ceste, s katero so zmagali na Melodijah morja in sonca, drugi so prepričani, da si ta prestižen naziv zaslužijo Daleč stran, Tvoj svet ali pa uspešnica Nepremagljivi. A o okusih tukaj ne bomo pisali, dejstvo pa je, da je pesmi, ki so se ljudem v sklopu devetih albumov, ki jih je skupina izdala v 25 letih, usedle v srce, ogromno.

Mnoge med njimi so s pomočjo različnih slovenskih izvajalcev v novi preobleki predstavili na najnovejšem albumu Šepetanja, prav tako pa je skupina svoje zveste poslušalce presenetila s svežimi pesmimi - Ljubimec brez imena, Kakšno sonce kakšen dan in Morda.

Od leta 1986, ko je skupina začela pesniti in nastopati, pa vse do danes se je zgodilo ogromno, a vendarle nekatere stvari ostajajo nespremenjene. "Naše pesmi se niso postarale. Tudi sami se v dušah in po načinu igranja skoraj ne staramo," je pred sobotnim koncertom za enega od slovenskih spletnih portalov dejal tekstopisec in klaviaturist Andrej Pompe in dodal, da so se v skupini že dolgo tega odločili, da od glasbe ne bodo odvisni materialno, le mentalno.

Dobro jim uspeva. In naj jim še dodatnih 25 let.