"Tega sejma smo se lotile tri mame otrok z alergijami," pripoveduje vodja sejma Mojca Volk in dodaja, da so takrat zaradi strahu pred umetnimi barvili za svoje otroke iskale obleke brez barvil in različnih dodatkov. "Sprva smo si jih izmenjavale le med seboj. Ko pa smo v tujini videle uspešne prakse bolšjih sejmov, smo se odločile, da nekaj podobnega organiziramo tudi pri nas," pravi. Čeprav je poldrugo desetletje od prvega sejma postreglo z različnimi izkušnjami, pa vodilo sejma ostaja enako. "Želimo, da bi ljudje spoznali, da je nesmiselno zapravljati za igrače, knjige, oblačila in podobno, če lahko te stvari krožijo. Bolje je denar vložiti v to, da se družina odpravi na kak izlet v naravo, na kosilo ali obišče kulturne ustanove," še razlaga Volkova.

Sestavni del Sezamovih bolšjih sejmov so tudi spremljajoče delavnice za otroke. Včeraj so otroci med drugim lahko obiskali likovno delavnico, kjer so izdelovali čebelice iz plastične embalaže priljubljenih sladkarij. "Otroci vedno zelo radi ustvarjajo, veseli pa so tudi, ko lahko narejene izdelke odnesejo domov," pove Jasna Kopač, vodja delavnice.

Letošnje sejme je obogatila tudi vrtnarska delavnica, ki jo vodi Olga Michalik. Na majhni zeleni površini ob tržnici Šiška je s pomočjo otrok uredila majhno gredico, kjer že rastejo redkvice, drobnjak, solata, fižol in podobna zelenjava. "Otroci se zelo radi vračajo na gredico in opazujejo, koliko so rastline že zrasle. Na prejšnjem sejmu smo skupaj sadili fižol v lončkih in danes so mi navdušeno pripovedovali, kako jim doma uspeva," je zadovoljna Michalikova.