Z dirko Amstel Gold Race so se kolesarji preselili v Ardene, kjer jih v osmih dneh čakajo tri klasične dirke. Po današnji Amstel Gold Race sta na sporedu še Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.

Na dirki Amstel Gold Race tokrat ni nastopil Belgijec Tom Boonen, zmagovalec letošnjih dirk Gent-Wevelgem, po Flandriji in Pariz-Roubaix, ki se je zaradi poškodbe odločil za počitek. Zmagovalec zadnjih dveh preizkušenj na cestah, na katerih bo letos tudi svetovno prvenstvo, Belgijec Philippe Gilbert je bil tokrat šesti. Božič je na koncu z zaostankom 11:31 minute končal na 139. mestu.

Kolesarje je 256,5-km proga popeljala od Maastrichta do Valkenburga, opravili pa so s kar 31 vzponi. Trije najhitrejši kolesarji so tik pred ciljem ujeli Španca Oscarja Freireja, ki je pobegnil šest kilometrov pred ciljem, a so ga 50 metrov pred ciljno črto ujeli. Devet kolesarjev je sicer glavnini že kmalu po startu pobegnilo in si prikolesarili 13:20 minute prednosti, a je peloton na čelu z ekipo BMC in Katjuša lovil priključek vse dokler ni s pobegom poizkusil še Freire.

Gilbert je na ciljnem vzponu skušal uloviti vodilnega Španca, a je Belgijca najprej napadel Sagan, slednjega pa sta tik pred ciljem premagala še Gasparotto in Vanendert. Freire je na koncu končal na četrtem mestu, peti je bil Francoz Thomas Voeckler, šesti pa Gilbert.

"Tu sem končal tretji leta 2008. Tretji sem bil tudi dve leti nazaj," ni bil nad zmago presenečen italijanski kolesar, na vprašanje kaj je njegov ključ do uspeha pa je odgovoril: "Videl sem kako so vsi zadnji vzpon začeli v zelo nizki prestavi. Izbral sem visoko, ko sem videl cilj, sem jo spremenil. To mi je dalo le dodatno moč za zmago."

Za Gasparotta je to prva večja zmaga na klasičnih dirkah, dvakrat je na Amstel Gold Race končal na tretjem mestu. Leta 2007 je na dirki po Italiji dobil eno od etap, leta 2005, ko je prvič nastopal kot profesionalec, pa je osvojil naslov italijanskega prvaka.