Luca di Tolve je zdaj poročen in pravi, da je "ozdravljen" homoseksualec. V intervjuju, ki ga na svojem spletnem mestu ponuja založba Emanuel, je zapisano, da je bil Luca gej od svojega trinajstega pa do enaintridesetega leta, "počutil pa se ni nič več kot 'lep kos mesa'". Nad številom spolnih partnerjev v tistem času je zgrožen tudi Luca sam, a zdaj, tako pravi, je odrešen in poročen.

Luca naj bi se v času, ko je bil homoseksualec, tudi okužil z virusom HIV.  V intervjuju, ki ga je za založbo Emanuel prevedel Andrej Vončina, pa Luca pravi, da bi zdaj, odkar je poročen s Tereso, rad postal oče. Spraševalec ga nato vpraša: "Oprostite, kaj niste okuženi z virusom HIV?" In Luca mu odgovori: "Seveda, toda zgodil se je še en čudež – odkar sem se spreobrnil, se je moč virusa popolnoma izničila. Počutim se odlično, zato otrok ne bi bil podvržen nikakršnem tveganju. Žal pa do spočetja še ni prišlo."

Luca di Tolve naj bi se "spreobrnil" s pomočjo dr. Josepha Nicolosija, ki je ameriški klinični psiholog in ustanovitelj Zveze za raziskovanje in terapevtsko obravnavo homoseksualnosti. Njegov molitveni tečaj, ki mu je pridružena reparativna terapija, naj bi bil izjemno uspešen – vsaj tako zatrjujejo katoliške organizacije, na spletu pa je mogoče najti vrsto pripomb, da gre za zelo "kontroverzno terapijo, ki jo Ameriška zveza psihoterapevtov zavrača". Zveza prav tako poziva, naj se njeni člani držijo etičnih načel in se takšnih spreobrnitev izogibajo, saj reperativna terapija temelji na prepričanju, da je homoseksualnost duševna motnja.

Psiholog Douglas Haldeman je opisal omenjeno terapijo in izpostavil, da "izvajalci" med drugim uporabljajo elektrošoke, ki jih bolniku (ali homoseksualcu) dajejo v roke ali genitalije. Bolniku še dajejo zdravila, ki povzročajo slabost, hkrati pa od njega zahtevajo, da se samozadovoljuje. Med terapijo, ki vključuje tudi psihoanalizo in učenje družbeno sprejemljivega vedenja, je vključeno tudi nekaj duhovnih metod, predvsem skupinske molitve. Vodilne ameriške in znanstvene organizacije so izrazile skrb nad omenjeno terapije in opozorile, da bi ta lahko bila škodljiva.

Na dogodek v Šolskem centru Postojna, ki bo potekal cel dan 28. aprila, se je odzval že Mitja Blažič, ki je twitterju zapisal: "RKC podpira neznanstvene eksperimente 'zdravljenja' homoseksualnosti pri mladih. Tudi v Sloveniji. Vse jim je dovoljeno."

Založbo Emanuel je septembra 2008 ustanovila katoliška Skupnost Emanuel, ki je v Sloveniji prisotna od leta 1991, izvira pa iz Francije. Več o tej skupnosti in njenih začetkih si lahko preberete tukaj.