Ekipo raziskovalcev so sestavljale tri ženske in dva moška, vsi skupaj pa so prišli do zaključka, da "ženske izberejo aktovko namesto otroka“ takrat, ko pridejo do zaključka, da ni velike možnosti za soproga, dodali pa so še, da so ženske, ki so manj prijetnega videza, bolj nagnjenje k pehanju za kariero.

Osnovni argument (za mnoge sporne) študije je ideja, da so ženske gospodinje, moški pa lovci oziroma skrbniki, kar pomeni, da, ko ženske ugotovijo, da niso dovolj privlačne, se osredotočijo na kariero, da bi si tako zagotovile preživetje.

Raziskovalci so podatke zbirali po vseh Združenih državah Amerike in prišli do zaključka, da na področju "manj zaželenih nevest" narašča število žensk, ki so popolnoma usmerjene v kariero. In ne le to – ženske, ki so sodelovale pri tej raziskavi, so imele v povprečju prvega otroka, ko so bile starejše, poleg tega pa so imele posledično tudi manjše število otrok.

Sodeč po raziskavi na področjih, kjer je bilo zaposlenih manj moških in več žensk, ženske drugih predstavnic nežnejšega spola niso jemale za konkurenco na delovnem mestu, so jih pa imele za tekmovalke na področju lova na moškega. Pa še to – ženske, ki so se imele za manj privlačne, so v veliko večjem odstotku kot življenjski cilj navedle kariero, ne pa družino.

Raziskavo, ki so jo opravili ameriški in nizozemski znanstveniki, so objavili v zborniku osebnostne in socialne psihologije (Journal of Personality and Social Psychology), glasilu Ameriškega združenja psihologov.