Pri avkcijski hiši se nadejajo za umetnino, ki je danes velja za ena najbolj poznanih v zgodovini umetnosti, iztržiti več kot 80 milijonov dolarjev (približno 60 milijonov evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za eno od štirih različic dela Krik, ki jih je norveški umetnik ustvaril med letoma 1893 in 1910. Druge tri tri različice so javnosti dobro poznane. Dve namreč visita v Munchovem muzeju v Oslu, tretjo pa hrani norveška Nacionalna galerija.

"Gre za delo, ki definira moderno in katerega pomen se je z leti še večal," je dejal podpredsednik avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku Simon Shaw ter dodal, da je to doslej najpomembnejša slika, kar jih jih bodo ponudili na dražbi.

Pred dražbo bo delo razstavljeno najprej v Londonu in nato v New Yorku. Različica iz leta 1895 sicer velja za najbarvitejšo od štirih in je hkrati edina, ki jo je Munch opremil z okvirjem, na katerem je izpisal besedilo pesmi, ki je delo navdihnilo.

Pastel je bil doslej v lasti potomcev trgovca Thomasa Olsna, Munchovega prijatelja in podpornika. Na dražbo ga daje njegov sin Petter Olsen.