Vsak večer več koncertov

Uradno se bo festival odprl v sredo, 18. aprila, z dvema bendoma, žensko vokalno skupino Katice in zasedbo Volk Folk, na osrednjem prizorišču Odru pod zvezdami v LGL; tudi sicer bosta tam vsak večer po dva koncerta. Že večer prej pa bo Godibodi zagnal poslovenljeni Seattlečan Chris Eckman v Hostlu Celica. Na istem prizorišču bosta sledila še koncerta z mlado novomeško vokalistko Jano Sen (19. aprila), ki bo predstavila svoj prvenec Le lepe pesmi, in duom Aritmija (20. aprila), ki predstavlja novo ploščo Ulica, katero je posnel kar med svojimi številnimi pouličnimi "špili".

Že omenjene Katice so se tokrat spajdašile s producentom Aldom Ivančičem in nastala je nova zgoščenka ljudskih priredb Kateritem, ki se napajajo iz izročila Rezije, Bele krajine, Istre in Prekmurja. Za koncert obljubljajo tudi čvrsto tolkalsko podlago (Jaka Berger, Anže Kristan in Primož Malenšek). Nato bodo na oder stopili godci Volk Folk ter predstavili svojo prvo cede ploščo U prvega; so zagovorniki glasbene tradicije med Primorsko in Notranjsko.

Naslednji dan, 19. aprila, bodo v LGL godli bolj jazzovsko ambientalno, saj bo najprej nastopila ljubljanska skupina Neomi, nato pa še slovenjegraška inštrumentalna skupina Jazoo. Oba benda sta pri Celinki izdala novi plošči; Saša Vipotnik iz Neomi je večinska avtorica glasbe, ki je dokumentirana na prvencu Poglej, Jazoo pa je na sceni že 15 let in decembra lani so na trg poslali že svojo peto avtorsko ploščo, ki nosi naslov Are You Still There?.

Razstave in okrogle mize

Prihodnji petek zvečer se z novim projektom predstavlja že uveljavljena umetnica Klarisa Jovanović, tokrat z ravno tako utečeno spremljevalno skupino Della Segodba (Vasko Atanasovski, Žiga Golob, Luka Ropret ter posebna gostja Jelena Ždrale); plošča nosi naslov Od ljubezni in je plod sodelovanja s skladateljem Gregorjem Stermeckim. V teh dneh je izšla tudi plošča Govori z mano, prvenec zasedbe Pinela, ki jo sestavljajo Mateja Bedenk Košir, Luka Ropret, Blaž Celarec in Žiga Golob, producent projekta pa je Chris Eckman. Kot spremljevalni vokalistki se bosta novi zasedbi na odru pridružili Anda Eckman in Irena Lesjak.

Za zaključek festivala v soboto, 21. aprila, napovedujejo zaključno zabavo v LGL, godibodijevce pa bosta zabavala še dva varovanca Celinke, vokalistka Katja Koren s prvencem Veš, kaj mislim?, nastalim v sodelovanju s producentom Markom Črnčcem, ter kabarejska zasedba Nula Kelvina, ki je svoj prvenec izdala že lani, ravno tako pri Celinki. Nekateri nastopajoči bodo v času festivala obiskali še Maribor in Kranj. V mariborskem Kulturnem centru Pekarna - MC bo v sredo nastopila zasedba Nula Kelvina, v Klubu 2012 - Satchmo v četrtek Eva Hren & Sladcore, naslednji dan pa še Katja Koren. V Kranju se festivalu pridružijo v četrtek, in sicer z organizacijo koncerta Volk Folk, v petek z Jazoo in v soboto z Neomi.

Pod rubriko spremljevalni program bo sodila okrogla miza (v petek v Hostlu Celica), ko se bodo godci, godbaši in godibodijevci pogovarjali na temo Spontani ulični nastop in kulturna podoba Stare Ljubljane. Vse skupaj bo vodil producent Janez Križaj, izpeljalo pa Društvo za ENO glasbo. Pod isto rubriko sodi še fotografska razstava Bojana Stepančiča, Sunčana Stona in Petra Miloševiča z motivi iz lanskega festivala, ki je od 10. aprila že na ogled v Hostlu Celica. Tretji pomemben dogodek spremljevalnega programa pa bo glasbena pustolovščina Sozvočja sveta, nekakšna glasbena kulturno-vzgojna učna ura, ki sestoji iz praktične delavnice in koncerta, z raznolikostjo ljudskih godb in izvajalskih praks pa bosta otroke seznanjala Janez Dovč in Boštjan Gombač.