Kako je prišlo do poškodbe?

Bila sem na pripravah v Južnoafriški republiki, kjer smo trdo trenirali. Med enim od sprintov na 50 metrov hrbtno z lopaticami sem začutila ostro bolečino v rami in od takrat naprej me vseskozi boli. Morda je bilo v bazenu preveč hladno.

Ste takoj vedeli, da gre za nekaj hujšega?

Z ramenskimi vezmi imam kronične težave. Ko me je bolelo, sem vedno vedela, kaj je razlog in da slabše ne more biti. Toda ta zadnja bolečina je bila povsem drugačna, zato sem takoj vedela, da je nekaj hujšega.

Kaj je razlog kroničnih bolečin v rami? Jih imate že dolgo?

Imam jih zaradi plavanja, a zdravniki so mi rekli, da nikoli ne bo tako hudo, da ne bi smela več plavati. Zaradi tega se nisem nikoli obremenjevala. Tokrat sem naredila čisto nekaj drugega in verjetno gre za natrgano mišico, a težko kaj več povem, preden bodo znani rezultati pregleda.

Kakšen je najboljši mogoč izvid pregleda z magnetno resonanco?

Poškodba se zagotovo ne bo hitro zacelila, razen če mi bodo dali blokado. Tako bi lahko normalno trenirala in odplavala še nekaj dobrih rezultatov.

Kakšen pa najslabši?

Operacija rame, o kateri zdravnik že govorijo, a še ne vedo natančno. Okrevanje bi v tem primeru trajalo približno pol leta, zato bi morala izpustiti olimpijske igre.

Kako velik vpliv na vašo kariero bi imelo nenastopanje na olimpijskih igrah v Londonu?

Letos sem vse podredila plavanju na olimpijskih igrah in dobro mi je šlo od rok. Še mesec dni nazaj sem se olimpijski normi približala le na dve stotinki. Vedela sem, da sem v dobri formi, zato me je ta poškodba precej potrla. Že skoraj dva tedna sem zelo žalostna.

Ali je v primeru operacije ogroženo celo nadaljevanje vaše kariere?

Glede na to, da sem letos dobro plavala in da imam veliko motivacije ter da je še vedno precej evropskih in svetovnih prvenstev v kratkih in dolgih bazenih, je še vse odprto. Sama pri sebi še nisem vsega razčistila, saj me je ta poškodba zares potrla. Letos sem imela ogromno zagona, veliko sem vložila v plavanje. Če se bo dalo kaj rešiti, potem bom zagotovo poskušala plavati tudi v prihodnji sezoni.