V Sloveniji je za zdaj delež cepljenih proti ošpicam zadovoljiv in preprečuje pojav večjih izbruhov. "Za obiskovalce obeh prireditev, ki niso zaščiteni pred ošpicami, je tveganje, da se okužijo, visoko, lahko pa bolezen vnesejo tudi v svojo okolico po vrnitvi," je opozorila prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ.

Priporočila pred potovanjem

Najučinkovitejša zaščita pred ošpicami je cepljenje. Zato obiskovalcem teh prireditev priporočamo, da pred odhodom preverijo, ali so pred ošpicami zaščiteni, ker so ošpice preboleli oziroma so bili cepljeni. "Vsem, ki niso zaščiteni in bodo potovali po Evropi ali se udeležili navedenih športnih prireditev, svetujemo, da se pred potovanjem cepijo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR)," je pojasnila Alenka Kraigher in dodala: "Zdravnik bo presodil, ali bo potreben en odmerek ali dva. Med dvema cepljenjema je najmanjši presledek en mesec."

Priporočila po vrnitvi

Če se bolezenski znaki pojavijo na potovanju, je treba poiskati zdravniško pomoč. Če pa se znaki bolezni pojavijo po vrnitvi s potovanja, na IVZ svetujejo, da se zboleli najprej po telefonu posvetuje z izbranim zdravnikom, ki bo podal ustrezna navodila, tudi glede zmanjšanja prenosa okužbe na druge ljudi.

Značilni bolezenski znaki pri ošpicah se v povprečju pojavijo deset dni po okužbi. Znaki okužbe so: vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in makulopapulozni izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu. Pojavi se od tretjega do sedmega dneva bolezni, traja od štiri do sedem dni in se lahko konča z luščenjem. Bolnik je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in štiri dni po njem.

Pred ošpicami smo zaščiteni, če smo bolezen preboleli ali smo bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. V Sloveniji je bilo cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Osebe, rojene pred letom 1960, so praviloma zaščitene pred ošpicami, saj je do takrat virus intenzivno krožil med prebivalstvom.

Več o ošpicah in cepljenju je dostopno na spletni strani http://www.ivz.si/, so še sporočili z IVZ.