Moštva so v pismu Fii zapisala, da mora mednarodna zveza dati jasne smernice. Kot je poročal britanski BBC, pa je vrsta ekip proti izvedbi dirke in zaradi vprašljive varnosti računa z odpovedjo tekmovanja.

Po drugi strani pa pri Foti zavračajo namige, da so uradno zahtevali odpoved dirke. "Saj to sploh ni možno. Ekipe dirke ne morejo odpovedati," so še zapisali pri Foti, ki zastopa interese sedmih od 12 moštev v tekmovanju, tudi McLarna in Mercedesa. Red Bull in Ferrari sta iz združenja izstopila.

Že lani je dirka v Bahrajnu zaradi nemirov v državi odpadla. Odločitve za letošnjo sezono še ni, a ekipe pričakujejo nove pogovore s predsednikom Fie Jeanom Todtom in Bernijem Ecclestonom ta konec tedna ob robu dirke za VN Kitajske. "Ljudi ne moremo prisiliti, da gredo tja," pravi Ecclestone, ki pa je opozoril, da bi ekipe, če bi se enostransko odločile za nenastopanje v Bahrajnu, kršile veljavno pogodbo z vodstvom tekmovanja. Dirko praktično lahko odpove samo Fia ali pa prireditelji v Bahrajnu.

"Če ekipa ne bo potovala v Bahrajn, lahko posledično računa na visoko kazen," pravi nekdanji svetovni prvak Avstrijec Niki Lauda. Škot Jackie Stewart pa dodaja: "Če ne bomo odpotovali v Bahrajn, kako bomo potem razložili, da bomo leta 2014 nastopili v Rusiji."

Ecclestone se je nazadnje v začetku tedna pri bahrajnskem princu Salman bin Hamadu Al-Khalifi pozanimal o stanju v državi in zahteval zagotovila za varnost na dirki.