V poletnem času posta v Evropi potekali dve veliki športni prireditvi ob katerih organizatorji pričakujejo veliko število obiskovalcev iz najrazličnejših držav in kontinentov, zato z IVZ pozivajo, da se pred morebitnimi potovanji poskrbimo za ustrezno cepljenje.

Če na primer nameravate obiskati londonske Olimpijske igre ali Evropsko nogometno prvenstvo na Poljskem, ne pozabite na cepivo.

Priporočila pred potovanjem

Najučinkovitejša zaščita proti ošpicam je cepljenje. Obiskovalcem teh prireditev zato priporočamo, da pred odhodom preverijo, ali so pred ošpicam zaščiteni, ker so ošpice preboleli oziroma so bili cepljeni.. "Vsem, ki niso zaščiteni in bodo potovali po Evropi ali se udeležili navedenih športnih prireditev, svetujemo, da se pred potovanjem cepijo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR)," je pojasnila prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ in dodala: "Zdravnik bo presodil, ali bo potreben eden ali dva odmerka. Med dvema cepljenjema je najmanjši presledek en mesec".

Znaki okužbe

Značilni bolezenski znaki pri ošpicah se v povprečju pojavijo deset dni od okužbe. Znaki okužbe so: vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in makulopapulozen izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu. Pojavi se od tretjega do sedmega dneva bolezni, traja od štiri do sedem dni in se lahko konča z luščenjem. Bolnik je kužen štiri dni pred in štiri dni po pojavu izpuščaja.
Proti ošpicam smo zaščiteni, če smo bolezen preboleli ali smo bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. V Sloveniji je bilo cepljenje proti ošpicam uvedeno v letu 1968. Osebe, rojene pred letom 1960, so praviloma zaščitene proti ošpicam, saj je do takrat virus intenzivno krožil med prebivalstvom.

Kako ravnati ob okužbi

Če se bolezenski znaki pojavijo na potovanju, je potrebno poiskati zdravstveno pomoč. V kolikor pa se znaki bolezni pojavijo po vrnitvi s potovanja, zdravniki svetujejo, da se zboleli najprej po telefonu posvetuje z izbranim zdravnikom, ki bo podal ustrezna navodila, tudi glede zmanjšanja prenosa okužbe na druge ljudi.