Artičoke izvirajo iz Etiopije, stari Rimljani so jim pravili cinara, kar pojasni ime ponekod priljubljenega italijanskega grenkega likerja cynarja, ki ga pripravljajo iz artičok in zelišč. Zaradi cynarina, snovi iz artičok, ta liker pospešuje prebavo, kar je zlasti cenjeno pri dobro obloženih mizah.

Artičoke od aprila do junija dobro uspevajo tudi pri nas na Obali, po njih slovi Strunjan, kjer konec maja vsako leto pripravijo dneve artičok, odmevno kulinarično prireditev. V Strunjanu artičoke najraje skuhajo v blago osoljenem kropu, jih pokapajo z domačim olivnim oljem in ponudijo s polento.

Vrhnji deli zunanjih listov so zlasti pri velikih artičokah trdi in zato neužitni, mehka sredica pa je odlična za pripravo različnih jedi. Vode od kuhanja artičok ne zavržemo; nalijemo jo v steklenice in ohlajeno pijemo po kozarčkih, saj je dobra za osvežitev in prebavo.

Dve orjaški artičoki očistimo in pol ure kuhamo v osoljenem kropu (na sliki) skupaj z vejico rožmarina, žlico popra v zrnu in narezano ekološko pridelano limono. Liste trgamo, pomakamo v omako iz olivnega olja, gorčice, soli, popra in kisa ter pozobamo vse mehke dele.

Artičoke s šparglji v solati

Potrebujemo 6 majhnih artičok, 500 g špargljev, 200 g vodne kreše, 3 rdeče pomaranče, 4 češnjeve paradižnike, 2 ekološko pridelani limoni, 50 g olupljenih mandeljnov, 1 strok česna, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličko gorčice, morsko sol, sveže zdrobljen čili ali poper.

V lonec vode prilijemo sok ene limone, posolimo in pristavimo. Ko zavre, v krop položimo artičoke, ki jim prej porežemo trde listne vršičke, in kuhamo pol ure. Šparglje očistimo olesenelih delov in skuhamo v sopari ali popečemo na žaru. Vodno krešo očistimo, operemo in odcedimo. Pomaranče olupimo, odstranimo tudi tanko belo kožico. Nad solatno skledo, v katero prestrezamo sok, režnje na drobno narežemo in pustimo v skledi. Kuhane artičoke odcedimo in razkosamo na četrtine. Pripravimo solatni preliv. V skodelici gladko razmešamo sok ene limone, prestrežen sok od rezanja pomaranč in sol, da se ta raztopi. Med mešanjem prilijemo olivno olje, dodamo sesekljan česen, gorčico in poper ali čili. Olupljene mandeljne v suhi ponvi zlato opražimo in ohlajene grobo narežemo. Paradižnike operemo in narežemo na četrtine. Artičoke, šparglje, krešo in rezine pomaranč ter paradižnika razdelimo na krožnike. Pokapljamo s solatnim prelivom in potresemo z mandeljni. Postrežemo kot imenitno hladno predjed.

Več receptov najdete tukaj.