"Statistika prihodov Slovencev na Hrvaško in Hrvatov v Slovenijo - po mojih podatkih smo namreč Hrvatje drugi najštevilnejši gostje v Sloveniji - je dokaz, da nam je lepo, ker smo sosedje. Radi se imamo, spoštujemo se in cenimo drug drugega. Upam, da bo tako tudi v prihodnje in da bo tudi letošnja turistična sezona dokazala, da Slovenci znate prepoznati tisto, kar je lepo - to je Hrvaško," so bile uvodne besede hrvaškega ministra za turizem Veljka Ostojića.

V eni najbolj priznanih hrvaških restavracij Le Mandrać, ki stoji v majhnem zalivu opatijskega ribiškega naselja Volosko, je ob srečanju s slovenskimi turističnimi novinarji med drugim izkoristil priložnost in Slovencem v zahvalo, ker nas velik del za svoj glavni letni oddih že vrsto let izbere Hrvaško, poslal tople pozdrave.

Zgolj za občutek: lani so naši sosedje zabeležili milijon dvesto tisoč prihodov slovenskih gostov, kar pomeni okoli 7, 5 milijona nočitev (največ jih še vedno ustvarijo nemški gostje, Slovenci smo na drugem mestu). Podobnih številk se nadejajo tudi v letošnji turistični sezoni. Na svojih lovorikah ne spijo, zavedajoč se, da konkurenca nikoli ne počiva, stremijo h kreiranju novih turističnih proizvodov. Teh je že sedaj v izobilju, Hrvaške pa nikakor ne promovirajo le kot morsko počitniško destinacijo, ampak tudi kot "vikend destinacijo", privlačno tako za Slovence kot tudi za velik del prebivalcev srednje Evrope.

Vrhunska doživetja in edinstvene novosti

O teh smo se minuli teden prepričali na lastne oči. V družbi predstavnikov Hrvaške turistične skupnosti smo za vas raziskali pestro paleto istrskih in kvarnerskih kotičkov, izkusili številne novosti in pridobitve ter Hrvaško doživeli v popolnoma novi luči. Še bolj pristni in edinstveni, predvsem pa brez gneče obalnih sprehajalcev, v nebeškem miru in ob prijetnih pomladnih temperaturah.

Le nekaj dni pred začetkom glavne turistične sezone (ta se tradicionalno začne v obdobju med veliko nočjo in prvim majem) je tako v najbolj obiskanih turističnih oazah, kot tudi v malce bolj skritih in od obale oddaljenih kotičkih, večinoma že skoraj vse nared za prihod gostov in poletni "kažin".

Da tamkajšnji turistični delavci niso spali zimskega spanja, dokazujejo nove investicije, na novo zgrajeni ali obnovljeni hoteli ter nadgradnja in osvežitev ravni storitev. Mestni trgi in uličice so urejeni, čisti in cvetoči. Ponekod, predvsem v Medulinu in Pulju, kjer potekajo obnove hotelov Park Plaza Medulin (odprtje bo v letošnjem maju), Park Plaza Histria Pulj in Park Plaza Verudela Pulj (odprtje bo v letošnjem juniju), je bilo med našo turistično "izvidnico" še vedno opaziti gradbene stroje, a nam ti niti slučajno niso pokvarili nepozabnih vtisov. Za te so dodobra poskrbeli gostoljubni domačini - veliko lahko ponudijo in prav oni so v največji meri zaslužni za to, da se gostje, ki jih obiščejo kot popotniki, na Hrvaško vračajo kot prijatelji.