Cilje za leto 2012 so si po navedbah direktorja družbe Aleša Mikelna zastavili optimistično, vendar ob zavedanju, da njihova uresničitev ne bo lahka. "Rast in razvoj sta neločljivo povezani z vlaganji, zato smo tudi v načrtu za leto 2012 predvideli za 3,4 milijona evrov naložb v osnovna sredstva. Večina jih je namenjenih za posodobitev in širitev proizvodnih zmogljivosti v naši največji strateški enoti Flex, ki se v tem trenutku sooča s pomanjkanjem kapacitet na področju oblikovanja in termične obdelave izdelkov," je pojasnil.

Vlaganja bodo sicer znatno nižja v primerjavi z letom 2011, kar je poleg negotovosti na trgih najbrž tudi posledica višjih finančnih odhodkov. Če je Swatycomet lani ustvaril natanko sedem milijonov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), okoli 2,5 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBIT) in 1,78 milijona evrov čistega dobička, naj bi letos kljub 1,4 milijona evrov višjemu EBIT pod črto dosegel le dobrih 600 tisočakov višji dobiček.

Res bo to pomenilo 2,9-odstotno dobičkonosnost prihodkov, a opozorimo, da se je zadolženost do bank lani še povečala, obrestna mera pri nekaterih kratkoročnih posojilih pa je presegla celo sedem odstotkov. Ročnost finančnih obveznosti se je spremenila v prid dolgoročnim, ki jih je bilo konec leta 12 milijonov evrov. Skupno obveznosti do bank znašajo 18,5 milijona evrov, vse obveznosti skupno pa 36,6 milijona evrov.

Na zadolženost je najbrž vplivalo tudi izplačilo dividend edinemu lastniku, Avtotehni Tomaža Ročnika. Še v letu 2010 je iz tega naslova dobil dobra dva milijona evrov, lani pa visokih 5,6 milijona evrov, kar pomeni skoraj 90 odstotkov denarnega toka, ki ga je družba v tem obdobju ustvarila.

tomaz.modic@dnevnik.si