Portugalski strateg si skoraj na vsaki tekmi skoči v lase s sodniki, zaradi česar je tekme pogosto prisiljen gledati tudi s tribun. Nič drugače ni niti pred in po tekmah, saj so sodniki in številne zarote že od nekdaj glavna tema na njegovih novinarskih konferencah.

Mourinho se je v svoji bogati trenerski karieri sprl že s številnimi odličnimi sodniki. Na seznamu osovraženih so se tako znašli Graham Poll, Tom Henning Ovrebo, Massimo Busacca, Anders Frisk in nazadnje tudi Wolfgang Stark, ki je lani v polfinalu lige prvakov proti Barceloni zaradi prekrška nad Danijem Alvesem izključil Pepeja.

Seveda je to le del Portugalčeve taktike, s katero želi vplivati na milejši sodniški kriterij, saj je znano, da njegove ekipe ves čas igrajo na robu prekrška. "Pogovorite se s sodniki iz Anglije in Italije pa boste hitro seznanjeni, kaj si mislijo o Mourinhu. Ko se pozanimate, kaj je delal tam, boste ugotovili, da njegovo početje v Španiji ni prav nič drugačno,“ je za radijsko postajo dejal Iturralde Gonzalez.

Zelo dobro so si Mourinha, še kot trenera milanskega Interja,  sodniki zapomnili predvsem na Apeniskem polotoku. Za nepozaben incident je namreč poskrbel na tekmi proti Sampdorii, ko sta bila izključena njegova varovanca Ivan Cordoba in Walter Samuel. Mourinho se je nad takratno odločitvijo le krohotal, nato pa pred kamerami prekrižal roke ter s tem namignil, da ima vklenjene roke. Gesta je pošteno ujezila italijansko nogometno zvezo, ki je Mourinha kaznovala s tremi tekmami prepovedi vodenja ekipe.

"Pri vsem tem je najbolj smešno, da je kmalu po Mourinhevem odhodu iz Porta na Portugalskem izbruhnil sodniški škandal, v katerem se je izkazalo, da je prav Porto imel pomoč sodnikov,“ je še povedal upokojeni 45-letni sodnik.