Spomladanska utrujenost, ki nas rada spremlja včasih celo tja v prve poletne dni, pomeni, da nam očitno primanjkuje vitaminov. To pa je lahko tudi vzrok neodpornosti proti raznim boleznim, predvsem proti prehladu. Kaj storiti? Privoščimo si sadje in razne poživljajoče napitke, bodisi zeliščne ali sadne. Z njimi dobi naše telo v zgoščeni obliki vitamine in rudninske snovi.

Doma najlaže pripravljamo napitke, če imamo električni sokovnik. Philips ima na voljo dve vrsti: eden je ožemalnik citrusov, namenjen hitri pripravi limonade ali pomarančnega soka, drugega so poimenovali Avance, ki omogoča stiskanje različnega sadja in zelenjave, tako mehkejše kot najtrše, ne da bi jo nam bilo treba rezati na manjše kose. Odprtina je tako velika, da skoznjo preprosto vstavimo cela jabolka, korenčke ali celo peso in v trenutku lahko pripravimo tudi do dva litra in pol svežega soka, ne da bi morali vmes izprazniti zbiralnik za sadno kašo.

Sokove vedno pijemo pred obrokom, razredčene z vodo ali mineralno vodo pa pijemo za žejo. Poglejmo nekaj spomladanskih napitkov.

Vzamemo enako količino rabarbare in rdečih jagod, damo v sokovnik in dobimo odličen sok, ki ga osladimo z medom.

Večjo količino korenja stisnemo v sokovniku in ga po želji izboljšamo še z limoninim ali pomarančnim sokom.

Sok rdeče pese, če nam okus ni najbolj všeč, lahko pijemo z limoninim sokom, mlekom ali jabolčnim sokom.

Namesto hladne juhe lahko ponudimo mešanico soka iz štirih korenčkov, treh paradižnikov in dvema decilitroma jabolčnega soka, na krožniku pa dodamo še dve žlici smetane.

Še nekaj pijač, ki bodo bolj teknile ob vročih dneh.

- Dobro ohlajenemu ribezovemu soku primešamo malo gina, ruma in sok limone.

- Jabolčni sok pomešamo s približno polovico belega vina in začinimo z vaniljevim sladkorjem.

- Štirim naribanim jabolkom prilijemo pol litra jabolčnega soka, če je potrebno, malo sladkamo, prilijemo četrt litra mleka, dobro zmešamo in ohladimo.

Poleti nam bodo zelo prav prišli tudi zeliščni čaji, ki jih začinimo z limoninim sokom in medom. Postavimo jih v hladilnik in ponudimo z rezino limone.

Zelo poživljajoča je tudi mrzla kava. V kozarec stresemo žlico instant kave, prilijemo pol kozarca vode in zmešamo z električnim mešalnikom, da se kava speni. Dodamo ledeno kocko in žlico stepene sladke smetane.