"Nekaj fleksibilnosti imamo še v tem, kje in koliko varčujemo. Popolnoma pa je še odprto, ali bomo v državi šli v varčevanje v soglasju ali pa sprti," je začel superminister. Prepiranje ima svojo ceno, je še dodal.

"Notranje sprta država težje najde dobre pogoje na mednarodnih finančnih trgih, težje najde investitorje, težje pojasnjuje Bruslju, zakaj zaostaja za obljubami in zavezami. Za isti učinek mora bolj zategniti pas. Pri otrocih, učiteljih, socialnih pravicah ... " je opozoril Turk in priporočil, da je s soglasjem varčevanje lahko malce manj ostro. "S soglasjem lahko sindikati ogromno naredite za vaše člane, da ne govorimo o državi kot celoti."

Čeprav je minister Turk v začetku pisma zapisal, da fleksibilnosti glede varčevanja v vladi "še imajo", je ob koncu zapisa na blogu pojasnil, da "izbire ni dosti med tem, kje in koliko bomo varčevali". Je pa, tako Turk, izbira, ali bomo varčevali v nesoglasju ali soglasju.

Minister, nam ni do šale ...

Glavni tajnik SVIZa Branimir Štrukelj je v drugem odprtem pismu ministru Žigu Turku odgovoril na zapis na blogu Čas-opis. Ob tem je poudaril, da ministrov odnos do socialnega partnerstva ilustrira dejstvo, da "smo na vaš odgovor na naše odprto pismo naleteli zgolj slučajno, med brskanjem po vašem (osebnem) blogu."

"Spoštovani minister, lahko ste prepričani, da nam ob tako nesprejemljivih posegih v kakovost javnega šolstva ni do šale," je zapisal Štrukelj. "Spremembe zakonov ter standardov in normativov, ki tako grobo posegajo v kakovost javnega šolstva, ki so predmet pogajanj med sindikati javnega sektorja, se niti ena ne nanaša na povečanje normativov v vzgoji in izobraževanju. Javnost zavajate, ko trdite, da smo se o ukinitvi normativna za heterogene oddelke, o povečanem obsegu neposrednega dela vzgojitelja z otroki, o zmanjšanju sočasne prisotnosti vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja, o povečanju števila otrok v 1. in 6. razredu osnovne šole, o povečanju učne obveznosti učiteljem v osnovnih in srednjih šolah in normativa za svetovalne delavce in knjižničarje, o spremembi izvajanja interesnih dejavnosti, učne pomoči učencem in jutranjega varstva, o povečanju normativa za tehnične, administrativne in računovodske delavce, o podaljšanju normativne ure v podaljšanem bivanju, o enotnih okoliših, kadar koli usklajevali ali pogajali! To preprosto ne drži, kar sami dobro veste," je ostro odgovoril.

Zmanjšajte financiranje zasebnim vrtcem in šolam

Štrukelj je dodal, da se bodo sestanka, o katerem so se s superministrstvom začeli dogovarjati šele danes, udeležili, a z zahtevo, da Turk umakne vse ukrepe, ki posegajo v kakovost javnega šolstva. "In predlagali, da razpolovite financiranje zasebnih vrtcev, šol in fakultet iz javnih sredstev," je še zapisal Štrukelj.

Na SVIZu so še izpostavili, kako to, da Turk ne predlaga znižanja financiranja zasebnih vrtcev in šol, hkrati pa opravičuje nerazumno ostre posege v javno šolstvo. "Pred dnevi je bil objavljen rebalans proračuna, ki napoveduje astronomska znižanja sredstev za izobraževanje, in sicer znižanje za več kot neverjetnih 260 milijonov evrov glede na lansko realizacijo. V zgodovino boste prišli kot minister za šolstvo, ki je zagovarjal največje znižanje sredstev za izobraževanje. Čestitamo!“ je navedel Štrukelj in dodal, da nato prav Turk "cinično poziva" SVIZ, naj predlaga boljše rešitve.

Drugo odprto pismo lahko v celoti preberite tu.

Glavni tajnik SVIZa je v zaključnem delu odprtega pisma Turka pozval, zakaj se ne ozre v druge države, na primer v Avstrijo, Nemčijo in na Češko, kjer je minister v protest zaradi varčevalnih ukrepov v izobraževanju celo odstopil.

Preberite še, kaj je Štrukelj v prvem odprtem pismu očital ministru Žigu Turku.