Sicer je bilo med kulturniki za to "pozabljeno" kulturno dediščino precej zanimanja, mestna občina je namreč na razpis za upravljalca prejela kar devet prijav. Poleg izbranega ateljeja so se za upravljavca potegovali še Kulturno društvo Anubis, Divja misel, Inštitut za neprofitno komunikacijo, AFS France Marolt, Društvo hiša otrok in umetnosti, Zavod Federacija Ljubljana, Zavod Margareta Schwarzwald, Zavod Zofka in KUD Vodnikova domačija, kjer so za Vodnikovo domačijo skrbeli zadnji dve desetletji.

Izbrana zaradi inovativne prezentacije Vodnikove sobe

Preuss-Slakova je komisijo prepričala s "kakovostnim, inovativnim in celovitim programom, z idejno močnim avtorskim konceptom". Med prispelimi prijavami je podala najbolj zanimivo in inovativno prezentacijo Vodnikove spominske sobe, menijo v komisiji. "Verbalno visoko artikulirana programska shema je usmerjena k formiranju vsebin za najrazličnejše ciljne publike, od otrok, mladostnikov, laikov, strokovne publike do starostnikov in drugih ranljivih družbenih skupin," so zapisali predstavniki komisije. Zanimivi pa so se ji zdeli tudi sodelavci Haninega ateljeja, ki bodo izbrani novi upravljavki pomagali pri programu. Preuss-Slakova meni, da lahko z novim programom v Vodnikovo domačijo privabi več kot 5000 obiskovalcev na leto. Upravljanje domačije naj bi prevzela v začetku tega meseca, a po naših informacijah se doslej to še ni zgodilo. Domačijo trenutno še upravlja upokojenka Majda Lenič iz KUD Vodnikova domačija.

V treh letih 180.000 evrov

Leničevo so iz občine že obvestili o svojem izboru, novico pa je sprejela z nemajhnim razočaranjem. "Hvaležnosti za trud in priznanja za dobro dosedanje delo mladi danes ne premorejo več," je rekla. Želi si, da bi domačija, za katero je skrbela zadnjih 23 let, še naprej privabljala obiskovalce in da bi ji občina namenila več pozornosti kot doslej.

Naj spomnimo, da Leničeva nikdar ni imela pogodbe, ki bi dokazovala, da je dejanski upravljalec Vodnikove domačije. "Vsa ta leta se to nikomur ni zdelo potrebno," je pred časom povedala. Formalni upravljavec je bil ves čas javni zavod Muzeji in galerije Mestne občine Ljubljana. "Ko je bila to samo ena izmed propadajočih hiš v Šiški, mi je bilo veliko do tega, da se ta kulturna dediščina ohrani. Med letoma 1982 in 1984 sem bila predsednica odbora za prenovo Vodnikove domačije. Ko je bila prenova končana, sem prevzela upravljanje," je opisala.

Po dveh desetletjih se je mestna občina spet spomnila na pozabljeno domačijo in se odločila, da poišče formalnega upravljalca in oživi to kulturno dediščino, je ob objavi razpisa povedal vodja občinskega oddelka za kulturo Uroš Grilc.

Zaveda se, da je upokojenka Leničeva za domačijo doslej skrbela po svojih najboljših močeh, sama zbirala sredstva za prepotrebne obnove, saj za vzdrževanje že od leta 2008 od občine ni dobila ničesar, in zagotavljala programsko vsebino. "Toda doslej je bilo vse skupaj prepuščeno prosti izbiri Majde Lenič, in zato se je tam odvilo tudi precej komercialnih dejavnosti. Nov upravljalec pa bo pridobil sredstva za program in s tem tudi nekatere obveznosti," je pred časom zatrdil Grilc.

Na mestni občini bodo v treh letih za delovanje in programe na Vodnikovi domačiji po novem zagotovili 180.000 evrov, obljubljajo pa tudi temeljno obnovo stavbe, v kateri se je rodil eden največjih slovenskih kulturnih ustvarjalcev.