Ena najtežjih preizkušenj v kolesarskem svetu, ki se je je zaradi delov trase s tlakovci prijelo ime severni pekel, ima v zadnjih letih nespornega vladarja. Boonen je še enkrat potrdil svoje mojstrstvo in tekmecem še četrtič ušel, tokrat s pobegom že 55 kilometrov pred ciljem, do katerega si je nato privozil več kot minuto in pol naskoka, prvi zasledovalci so za njim zaostali kar minuto in 39 sekund. Belgijski zvezdnik si je tako lahko privoščil, da je že poldrugi kilometer pred ciljem kameram kazal štiri prste za prav toliko zmag, tradicionalni krog na dirkališču v Roubaixu pa je prevozil povsem sproščeno.

S štirimi zmagami se je 31-letni Boonen izenačil na lestvici najbolj uspešnih na tej dirki z rojakom Rogerjem de Vlaeminckom. Obenem je prvi, ki je dvakrat dobil dvojček klasičnih dirk po Flandriji in Pariz - Roubaix (prvič leta 2005). Boonen pa je s povprečno hitrostjo 43,476 km/h poskrbel še za najhitrejšo zmago na dirki na njeni standardni izvedbi; skupni rekord ima na sicer nekoliko drugačni trasi še vedno Nizozemec Peter Post iz leta 1965 (45,129 km/h).

Dirka Pariz - Roubaix vselej postreže tudi s padci, še posebej na odsekih s tlakovcih in ob slabih vremenskih razmerah, ko se ti spremenijo v prave drsalnice. Tokrat je na 110. izvedbi kolesarjem vsaj dež prizanesel, vseeno pa brez dramatike ni šlo. Kakšnih 80 kilometrov pred ciljem je na najbolj znanem odseku s tlakovci, Arenbergu, padla skupina 12 ubežnikov. Boonen pa je nato uspešno skočil iz skupne 55 kilometrov pred ciljem, prednost pred zasledovalci pa je naraščala iz kilometra v kilometer.

"Danes je za mano ena najboljših dirk v karieri. Pričakoval sem, da se bo treba boriti v sprintu, tako pa sem prihranil veliko energije. Mogoče je bil moj pobeg kar malo nor, takih stvari običajno ne počnem, ampak na koncu se je vse odlično izšlo," je bil zadovoljen Boonen.

Za uteho domačim navijačem je na velodromu v Roubaixu vsaj Turgot za las ugnal Ballana, četrti je bil Juan Antonio Flecha.

Na dirki so sodelovali tudi štirje slovenski kolesarji. Do cilja sta prišla dva, Borut Božič (Astana) je z dobrimi devetimi minutami zaostanka končal na 48. mestu, 70. pa je bil Blaž Jarc (NetApp) z dobrimi 13 minutami zaostanka. Gregorja Gazvodo (AG2R) je ustavila časovna kontrola, medtem ko je Kristijan Koren (Liquigas) odstopil.