Že samo to, da bosta z Gregorijem Gazvodo šele enajsti in dvanajsti kolesar pod slovensko zastavo, ki so kot Borut Božič in Kristijan Koren doslej že izkusili "severni pekel granitnih kock", pove vse. To je dirka po poteh za osle in traktorje, ki krvave in pretepene kolesarske bojevnike, s helikopterji nad glavami, naredijo slavne in nesmrtne.

"Dvakrat sem nastopil, dvakrat nisem končal. V tretji bi rad pripeljal do velodroma v Roubaixu," si najbolj želi Borut Božič (Astana). Na klasiki VN Pino Cerami je osvojil osmo mesto, kar je dober test. "Lahko bi bilo bolje, a je v redu. Upam, da bo dež že v soboto, potem pa bo sonce hitro posušilo kocke, sicer bo res peklensko," predvideva Božič.

Kristijan Koren ne bo sedel na kolo, čeprav bo na startu v Compiegne. Lastnik najboljšega dosežka, 23. mesta iz leta 2010, se je moral zaradi padca na Flandriji sprijazniti, da bo tokrat njegovo dirko pomladi, ki jo je čakal pol leta, gledal le od daleč. "Še vedno imam hude bolečine v hrbtu od udarca. Nisem v stanju, da bi dirkal. Ekipa me je samo zaprosila, da pridem v Francijo na podpis startne liste in tako zadostim pogojem, da fantje lahko vozijo, potem pa sedem v klubski avtobus," je hudo Korenu.

Posebnost dirke je tudi oprema. "Zamenjali bodo okvir, vilice, obročnike. Opremi specialized popolnoma zaupam, da bo 110-odstotno zanesljiva. Malo manj smo kolesarji specialisti za to dirko," pravi Borut Božič (Astana).