71

71 stečajev so razglasila manjša in večja slovenska podjetja v prvem pomladnem mesecu letošnjega leta. Očitno so nenavadno visoke temperature vplivale tudi na poslovni svet, saj se je v primerjavi s februarjem število stečajev nad pravno osebo povečalo za 34 odstotkov, blokiranih pa je bilo kar 3483 računov, so v četrtek sporočili iz bonitetne hiše i. Če je prvo odtajanje ob snežni odeji odneslo tudi optimizem v poslovnem svetu, potem se je treba bati poletja.

13

13 milimetrov je največji dovoljeni premer koščka svinjskega mesa, ki konča v kranjski klobasi, da se klobasa še lahko imenuje kranjska. Slanina ne sme presegati 10 milimetrov premera. Tako natančno so v pravilniku o kranjski klobasi določeni sleherni za okus in vid pomembni parametri mesene, v črevo stlačene mešanice, kar seveda kaže na resnost našega odnosa do klobase, na katero smo - razen vegetarijancev - ponosni bolj ali manj vsi. A naš ponos je bil hudo ranjen v četrtek, ko so Avstrijci napovedali nasprotovanje, da bi bila uporaba tega imena za klobaso dovoljena le v Sloveniji. V bran tej včasih nič kaj čislani mesnini so stopili vsi, od etnologov preko mesarjev do uradnikov na ministrstvu za kmetijstvo. Če nam sosedi izpulijo kranjsko klobaso, nam od mesnin še vedno ostanejo prleška tünka, zgornjesavinjski in šebreljski želodec.

3,3

3,3 milijona evrov manjšo nagrado, kot so jo zahtevali, bodo za zastopanje Mobitela v sporu z Vego, ki je leta 2006 razočarana nad neurejenostjo trga mobilne telefonije pobegnila z našega trga, dobili odvetniki družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. Tako je namreč razsodilo sodišče, ki pa je Telekomu, katerega hčerinska družba je bil Mobitel, naložilo plačilo preko 1,8 milijona evrov. Ni slabo za zastopanje v primeru, ki se je končal z umikom tožbe.

46

46 odstotkov Slovencev je v zadnjem letu za informacije, povezane z zdravjem, uporabilo internet, a so po podatkih statističnega urada, objavljenih v četrtek, uporabniki predvsem mlajši, saj je v starostnem razredu 55-64 let takih oseb 26 odstotkov, v starostnem razredu 65-74 let pa 10 odstotkov. Ali gre pri mlajših od 55 let za resno skrb za zdravje ali za hranjenje hipohondrije, ostaja neodgovorjeno.

23.891

23.891 kilogramov soli na kilometer ceste so v letošnji zimski sezoni posuli pridni darsovi plužni delavci, ki so si nabrali 94 delovnih dni pluženja in posipanja, pri čemer so v 65 dneh ceste le posipali. Kot so zapisali v v ponedeljek objavljenem poročilu, so v celotni sezoni - ki, roko na srce, ni bila posebej pestra in dolga - porabili nekaj manj kot 16.000 ton posipnih materialov. Na Darsu so zapisali tudi, da se je v celotni pretekli zimski sezoni na slovenskem avtocestnem omrežju zgodilo 167 prometnih nesreč oziroma povprečno 2,1 prometne nesreče na dan.

29

29 milijonov evrov dobička so v januarju ustvarile slovenske banke, smo lahko v sredo prebrali v biltenu Banke Slovenije. Posojila nebančnemu sektorju so zaradi povečanja posojil državi v primerjavi z januarjem lani narasla za 165 milijonov evrov. Saj potem je pa vse v redu, kajne? Iz krize, ki so jo same povzročile, je banke, ki sedaj poslujejo z dobičkom, izvlekla država z našim denarjem, sedaj pa večino denarja posodijo državi. Denar mora krožiti...