Kot kaže, bo kmalu drugače, saj nam je direktor podjetja IP Obala Robert Rožac povedal, da se s podjetjem Grafist pogovarjajo o tem, da bi del zemljišča uredili in na njem začeli pobirati parkirnino, kar je potrdil tudi lastnik podjetja Grafist Anto Guberac. Na koprski mestni občini so povedali, da je Guberac oktobra lani od občine po več neuspešnih dražbah za skoraj 2,4 milijona evrov kupil večji kos parkirišča, ki meji na parcelo v lasti IP Obale. Kljub temu je v zemljiški knjigi kot lastnica parcel še vedno navedena Mestna občina Koper.

Ključno je veljavno gradbeno dovoljenje

Čeprav so za zdaj aktualni predvsem načrti o plačljivem parkirišču, Rožac še vedno verjame, da je projekt poslovnega centra Levji grad s kar 14.200 kvadratnimi metri površin v sedmih etažah še vedno tržno zanimiv, saj ocenjuje, da gre za zadnje nepozidano strateško zemljišče v Kopru. "Za objekt imamo narejeno projektno dokumentacijo, plačali smo komunalni prispevek in zgradili komunalno infrastrukturo. Za zdaj se trudimo najti kupca ali strateškega partnerja. Dobremu ponudniku bi v tem trenutku prodali tudi zemljišče, vključno s projektom," je poudaril Rožac.

Takšne načrte pa bi jim lahko prekrižala občina, saj je včeraj občinski svet razveljavil odlok o komunalni ureditvi vsega območja ob Ferrarski cesti, kjer bi moral stati poslovni center Levji grad. Svetniki so odlok razveljavili, ker IP Obala predolgo ni uredila območja. Zato so sklenili, da bo občina na tem območju komunalno urejala le posamezna stavbna zemljišča. Rožac je prepričan, da razveljavitev odloka ne bo vplivala na njihove načrte, saj imajo še vedno veljavno pravnomočno gradbeno dovoljenje in so pred časom že začeli gradnjo, ki pa so jo kmalu ustavili. "Po veljavni zakonodaji lahko dela nadaljujemo kadar koli," je prepričan direktor Obale IP. To je potrdil tudi vodja oddelka za okolje in prostor pri koprski upravni enoti Bojan Žiberna, ki je pojasnil, da "razveljavitev odloka nima vpliva na pravnomočno izdana gradbena dovoljenja, če so ta še veljavna".

Guberac bi gradil sedež koprske policijske uprave

Veliko bolj ambiciozne načrte pa ima z zemljiščem ob Ferrarski cesti Guberac, ki bi tja rad preselil koprsko policijsko upravo. Potrdil nam je, da se je njegovo podjetje Grafist edino prijavilo na razpis za najem s postopnim odkupom poslovnih prostorov za potrebe koprskih policistov, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve objavilo marca. Podrobnosti ponudbe Guberac ni razkril, poudaril je le, da bi s tem poslom oživel usihajočo gradbeno dejavnost. "Stavbo bi zgradili na našem delu zemljišča, ki gre od dela asfaltiranega zemljišča nasproti sodišča do Vojkovega nabrežja. Upajmo, da bo ministrstvo ponudbo sprejelo," je še dejal Guberac. Vesna Mitrič s službe za stike z javnostmi notranjega ministrstva je prejem njihove ponudbe potrdila in pojasnila, da bodo odločitev o novih prostorih za koprske policiste predvidoma sprejeli maja.