Režiserka filma Ing Kanjanavanit je po poročanju tiskovne agencije AP dejala, da je prepoved naravnost smešna. "Tukaj prepovedo zelo malo filmov,“ je povedala in dodala: "Neverjetno zanimivo je, da se jim zdi pesnik, mrtev že 400 let, tako velika grožnja.“ Rekla je še, da so sicer Tajci ljudje, ki "živijo v klimi strahu“.

Zdi se, da so se politiki v državi, ki jo je leta 2006 pretresel državni udar, ki je s premierskega stolčka odnesel Thaksina Shinawatro, prestrašili zgodbe, v katerih prevladujeta temi moči in pohlepa.

In čeprav se film dogaja v izmišljeni deželi, pa v njem uporabijo posnetke resničnih protestov na Tajskem. Poleg tega je vodilne razjezila tudi rdeča barva, ki ima sicer v Shakespearovih delih posebno simboliko, a so jo drugi strani uporabljali "rdečesrajčniki", po večini Thaksinovi podporniki, protesti in njihova zadušitev pa so zahtevali 91 smrtnih žrtev.

Sicer je tajska vlada, ki jo je takrat vodil nasprotnik Thaksina, odobrila finančno podporo za film, cenzura pa se je pripetila pod zdajšnjim vodstvom Yingluck Shinawatre, sicer Thaksinove sestre. V razlagi cenzure so zapisali, da "vsebina filma povzroča razdeljenost med ljudmi na Tajskem“.

Kritike zoper kraljeve družine lahko posamezniku na Tajskem prislužijo tudi do 15-letno zaporno kazen.