Na turnirju v Avstriji, ki se začenja danes, bo manjkalo vsaj deset nosilcev igre v slovenski reprezentanci, zato bosta breme in odgovornost v igri padla predvsem na mlajše in neizkušenejše igralce.

Tako jaz kot soigralci se veselimo nastopa v Avstriji in novih tekem v reprezentančnem dresu. Mladi se v reprezentanci odlično počutimo, čeprav je zdaj že kar nekaj mlajših in manj izkušenih od mene. Zavedamo se, da bomo morali prevzeti breme in odgovornost v igri, a hkrati bomo spet dobili potrebne izkušnje in igralsko kilometrino. V Avstriji nas čakajo tri težke tekme proti Grčiji, Češki in gostiteljem, a sem prepričan, da lahko dobimo vse tri ter znova pokažemo in dokažemo, da ima Slovenija mlado in nadarjeno generacijo.

V zadnjem času je Slovenija zaradi poškodb ostala brez odličnih levičarjev, Jureta Natka in Vida Kavtičnika, zato boste na položaju desnega zunanjega igralca brez dvoma spet številka ena.

Tega se ne bojim, ampak se veselim, da imam pomembno vlogo v reprezentanci. To je tudi želja vsakega mladega igralca, čeprav pri dobrih 23 letih nisem več tako mlad. Poskušal bom znova, tako kot na EP v Srbiji, čim bolje izkoristiti svoje priložnosti in minute, ki mi jih bo namenil selektor Denič, in tako upravičiti zaupanje in pričakovanja. Seveda je velika škoda zaradi Natka in Kavtičnika, a to ne pomeni, da smo levičarji pri poškodbah bolj na udaru kot igralci na drugih položajih. Poškodbe so sestavni del športa in na to, ali se boš poškodoval, pač ne moreš vplivati. Zato o tem ne razmišljam in se ne obremenjujem, ampak skušam čim bolje trenirati in se pripraviti ter tako možnosti za poškodbe zmanjšati na minimum.

"Zmagali bomo na obeh junijskih kvalifikacijskih tekmah proti Portugalski in se uvrstili na svetovno prvenstvo v Španiji 2013," ste javno izjavili. Na čem temelji optimizem?

Predvsem na tem, kar smo pokazali na letošnjem EP. V Srbiji smo dokazali, da smo kakovostna in homogena reprezentanca, ki povrh vsega goji slog igre, ki tekmecem ne ustreza. Portugalska reprezentanca je sicer odlična, kar osem igralcev pa nosi dres Benfice, ki so jo Celjani nedavno dokaj zlahka izločili v četrtfinalu pokala pokalnih zmagovalcev. V kvalifikacijah za SP nam proti Portugalcem pripada vloga favorita, kar pa še zdaleč ne pomeni, da nas čaka lahko delo. Proti vsakemu nasprotniku, ne glede na kakovost in rejting, moramo iti na zmago. Z uspehom proti Portugalcem bomo dosegli to, kar je najpomembneje: da se bomo spet uvrstili na veliko tekmovanje in nadaljevali kontinuiteto nastopov na njih. To se v zadnjih letih na žalost ni vedno dogajalo.

Tekmi s Portugalsko bosta prav ob koncu dolge in naporne sezone. Ali zaradi zgoščenega tekmovalnega ritma na klubski in reprezentančni ravni že čutite utrujenost?

Precejšnjo utrujenost sem čutil predvsem po nastopu na EP v Srbiji, ker sem bil prej vajen tega, da v januarju ni reprezentančnih priprav in nastopov na velikem tekmovanju. Letos nisem imel premora, zdajšnja utrujenost še zdaleč ni takšna, kot je bila januarja, februarja ali na začetku marca, pa tudi forma je v redu.