Ta divji gozdni česen, s katerim naj bi si medvedi po zimskem spanju nabirali moči in zdravja, se v večini jezikov imenuje medvedji česen. Od marca do junija raste v vlažnih senčnih legah, a previdno pri nabiranju! Njegovi listi nekoliko spominjajo na izjemno strupeno šmarnico oziroma solzice, ki jih je Kuharjev Lovrenc v znameniti črtici prinesel svoji mami. Liste čemaža spoznate po nezgrešljivem vonju po česnu in razmeroma dolgih pecljih. Čemaž izboljšuje prebavo, pomaga proti strjevanju krvi, znižuje krvni tlak, uspešno premaguje arteriosklerozo, v ustih pa za razliko od česna pusti nekoliko manj trdovraten in neodstranljiv vonj

Pripravimo ga lahko kot namaz – liste sesekljamo in dodamo olivno olje ter morsko sol. Tak namaz lahko vložimo v kozarec in ga na hitro steriliziramo ter hranimo v hladilniku. Za preliv čez testenine napravimo pesto – sesekljanim listom dodamo zdrobljene pinjole ali orehe ter nastrgan parmezan, poper in morsko sol. Drobno narezane liste dodamo krompirjevi juhi in dobimo čemaževo, izjemno dobra je rižota s čemaževimi listi in parmezanom, sesekljan čemaž lahko zamesimo v testo in spečemo okusne kruhke, skupaj s špinačo ali šparglji in sirom ga spečemo v piti ali omleti… Konec koncev ga lahko s krompirjem pripravimo kot solato ali narezane liste le dodamo zeleni solati.

Pravzaprav lahko čemaž porabimo povsod, kjer si upamo predstavljati omamen in blag okus po česnu. Le domišljijo na pašo in merico poguma s kuhalnico – in bo šlo!

Smuč s šparglji in čemažem

Potrebujemo nekaj filetov smuča, postrvi, lososa ali druge ribe, šopek zelenih, belih ali divjih špargljev, šop čemaževih listov, poljubne testenine, nekaj češnjevih paradižnikov, olivno olje, morsko sol, sveže zmlet poper, nekaj orehov, košček parmezana.

Čemaževe liste operemo, drobno sesekljamo, jim dodamo zdrobljene orehe, olivno olje, nastrgan parmezan in sol ter dobro premešamo, da dobimo ravno prav gost pesto, kot za testenine. Skuhamo primerno količino testenin, denimo peresnikov. Oprane in osušene ribje filete premažemo z olivnim oljem, rahlo popramo in solimo ter popečemo v ponvi ali v pečici. Medtem v sopari skuhamo ali v ponvi rahlo popečemo očiščene šparglje. Pečene filete naložimo na segrete krožnike, jih obložimo s testeninami, šparglji in pestom, okrasimo s svežimi listi in cvetovi čemaža ter ponudimo kot samostojno jed s kozarcem belega vina.

Več receptov najdete tukaj.