Ko smo pred časom za komentar o projektu prosili generalnega sekretarja nogometne zveze Aleša Zavrla, nam je ta zelo na splošno pojasnil, da gradnja poteka po načrtih. Dejansko pa vseh načrtov in predvsem soglasij za center sploh še nimajo. Zato so lahko opravili le zemeljska dela, za vse ostalo pa bodo morali pridobiti gradbeno dovoljenje.

"Gradi" klubski predsednik

Potrebna soglasja za gradbeno dovoljenje je začelo pridobivati podjetje Arti inženiring iz Nove Gorice. Vodi ga Robert Vrtovec, predsednik nogometnega kluba HIT Gorica, ki ga je za gradnjo pooblastila Nogometna zveza Slovenije. Slednja je med tem že naročila tudi načrt nove upravne stavbe, ki naj bi zrasla na mestu nekdanjih konjušnic. Neuradno je prav predvidena rušitev konjušnic naletela na nezadovoljstvo strokovnjakov na lokalni ravni, ki jih je vznemirilo že dejstvo, da jih že pred začetkom zemeljskih del ni nihče nič vprašal.

Še bolj kot odpor lokalnega okolja pa bi lahko izvedbo projekta zapletlo dejstvo, da je območje Brda razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Generalna konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Daniela Tomšič zato poudarja, da bo morala Nogometna zveza Slovenije pred gradnjo nogometnega centra izdelati celovit konservatorski načrt, ki bo upošteval vse kulturnovarstvene pogoje.

Center bi stal poltretji milijon evrov

Ti pa bi lahko precej omejili (ali celo prekrižali) načrte nogometne zveze, čeprav je vlada ta velik projekt podprla. Naložba v nogometni center je namreč ocenjena na več kot dva in pol milijona evrov, na Brdo se bo predvidoma preselila celotna administracija, tu bi lahko potekali posveti, kongresi in mednarodni nogometni dogodki. Tudi Iztok Purič, direktor Javnega zavoda Brdo, ocenjuje, da je Brdo primeren kraj za organizacijo vrste različnih dogodkov, ne samo protokolarnih. Čeprav je gradnjo nogometnega centra s podelitvijo stavbne pravice v veliki meri omogočila država, naj bi večino denarja zanj prispevali UEFA in FIFA, ki svojim članicam pomagata iz bogate svetovne in evropske nogometne blagajne.