Pretekli konec tedna je namreč na njihovi kliniki skušala pomagati psu, ki je žal podlegel posledicam strupa. Njegova lastnica je povedala, da živi v bližini Celovške ceste in da je pes med sprehodom zaužil strup, kar je hitro opazila, vendar je bilo za žival do prihoda k veterinarju že prepozno.

Zastrupitve domačih živali sicer niso tako redke, vendar gre v veliki večini za nenamerne zastrupitve. "Včasih se psi spomladi zastrupijo na pognojenih poljih, lahko pijejo kakšno odpadno vodo, dovolj pa je že star sendvič v vročem dnevu, ki je prav tako lahko smrtno nevaren," je dejala Smolejeva.

Uradne prijave še ni bilo

Ob zadnjih zastrupitvah se je izkazalo tudi, da ljudje ne vedo, kako naj v takšnih primerih ukrepajo. Edini, ki so bili o nevarnem pojavu v Šiški obveščeni, so bili namreč člani ljubljanskega Društva za zaščito živali, kamor je klicalo nekaj zaskrbljenih lastnikov psov. Ljudje so pričakovali, da bo društvo ukrepalo, vendar to ni pristojno za reševanje omenjene problematike. Društvo namreč sestavljajo posamezniki, ki niso usposobljeni za odstranjevanje nevarnih odpadkov, nam je povedala predstavnica društva Nuša Miklavec. Vse ljubitelje in lastnike živali je zato pozvala, naj se obrnejo na policijo ali veterinarskega inšpektorja.

A prijav niso prejeli ne na veterinarski upravi ne na policiji. "Očitno se pasji lastniki obveščajo le med seboj, po SMS-sporočilih ali prek družbenih omrežij, saj k nam ni prišla še niti ena prijava," je dejal Matjaž Emeršič z Veterinarske uprave Republike Slovenije. "Prijav pa si želimo čim več, saj lahko le na takšni podlagi tudi ukrepamo," je še poudaril. Lastnikom psov, ki bi opazili kaj sumljivega, zato svetuje, naj pokličejo veterinarskega inšpektorja. To lahko na širšem območju Ljubljane storijo s klicem na telefonsko številko 01/234 45 50.

"Novica o zastrupitvah se je razširila predvsem po spletu, prijave pa nismo dobili niti ene, čeprav po njih vsak dan sprašujem naše policiste," je bil začuden tudi predstavnik ljubljanske policije Vinko Stojnšek, ki sklepa, da vendarle ne gre za "epidemijo". Policija tudi ne more takoj ukrepati, je še poudaril. "Če gre za sumljiv, morda strupen predmet, ga ne odstranjujejo naši policisti, temveč za to pristojne inšpekcijske službe, bodisi sanitarni bodisi zdravstveni inšpektor," je dejal Stojnšek. Zato je v takšnih primerih ustrezen naslov tudi številka 112, svetuje.

Naklep je težko dokazati

Policija proti domnevnemu storilcu ne more ukrepati, dokler mu ne dokaže naklepa, je razložil Stojnšek. "Ta človek lahko vedno reče, da je strup nastavil voluharjem ali kaj podobnega." Postopek lahko policija sproži šele na podlagi konkretnih dokazov. To je lahko veterinarski izvid, da so psa obravnavali zaradi zastrupitve ali poškodbe, ker je pojedel nevaren predmet, v bolj skrajnem primeru, če je pes zaradi posledic poginil, je to lahko obdukcijsko poročilo. A za vse to je v prvi vrsti seveda potrebna prijava na ustrezno službo.

Sicer pa nevarnosti za pse ne predstavljajo le zlonamerni sosedje, temveč tudi avtomobili in druge živali, po drugi strani pa morda nekomu tudi naš pes, ki se prosto sprehaja po parku, vzbuja strah. Za žival smo odgovorni sami in sami moramo zanjo tudi poskrbeti, so prepričani na društvu za zaščito živali, kjer striktno zagovarjajo uporabo povodca.