Kot je dejala, je v radeški občini nekaj več kot 1000 delovno aktivnih, zato se bo stečaj papirnice vsekakor odrazil tudi na stopnjo brezposelnosti celotne celjske regije, ki je že sedaj nadpovprečna. Leskoškova meni, da je osnovna težava radeške občine dejansko malo delovnih mest, kar pomeni, da prebivalci že sedaj iščejo zaposlitve oz. se zaposlujejo izven občine, predvsem na območju Laškega, Celja in Sevnice.

Leskoškova pričakuje, da bodo odpuščeni delavci radeške papirnice, ki so brez specifične izobrazbe, iskali delo predvsem v raznih proizvodnih dejavnostih, gradbeništvu, morda prevozništvu, upravljavci strojev pa bodo znanja lahko izkoristili na področju kovinarske dejavnosti.

"Morda se bo kdo odločil, da se posveti tudi kmetovanju ali pa morda razmislil o turistični ponudbi, saj sta v bližini Radeč dve zdravilišči in so na področju turizma zagotovo še priložnosti. Bodo pa aktivnosti zavoda potekale poleg pomoči pri iskanju nove zaposlitve tudi v smeri pridobivanja kvalifikacij oz. dodatnih znanj, s katerimi bi si delavci povečali možnosti za zaposlitev," je dejala Leskoškova.

Stopnja registrirane brezposelnosti v občini Radeče je po zadnjih podatkih za lanski december znašala 12,5 odstotka, medtem kot je bila decembra leta 2008 šestodstotna. Konec februarja letos je bilo v radeški občini 239 brezposelnih, med nezaposlenimi pa je trenutno 46 odstotkov žensk, 13 odstotkov iskalcev prve zaposlitve, 39 odstotkov brez izobrazbe, 24 odstotkov s poklicno izobrazbo, 25 odstotkov s srednjo in osem odstotkov z visoko stopnjo izobrazbe.

Eden izmed direktorjev tovarne Radeče Papir Janez Pezdirc je v ponedeljek za STA povedal, da razmišljajo o ustanovitvi nove družbe, ki bi prevzela posle podjetja v stečaju. Koliko delavcev radeške papirnice pa bi v tem primeru zaposlili, še ni znano.

Za hčerinsko invalidsko podjetje Muflon, ki ima okrog 120 zaposlenih, stečaj ni bil predlagan, saj podjetje posluje pozitivno.