Poleg Kozmusa so trenutno na seznamu še Martina Ratej (kopje), Snežana Rodič (troskok), Marija Šestak (troskok), Tina Šutej (palica), Rožle Prezelj (višina), Primož Kobe (maraton), Anton Kosmač (maraton), Mitja Kosovelj (maraton), Boštjan Buč (3000 m zapreke), Matija Kranjc (kopje), Nina Kolarič (daljina), Marina Tomič (100 m ovire), Barbara Špiler (kladivo) in Brent LaRue (400 m ovire). Na paraolimpijskem seznamu pa so Tanja Cerkvenik (kopje, krogla), Tatjana Ljubič Majcen (kopje, krogla), Jože Flere (disk, kij) in Henrik Plank (kopje, krogla).

"Začetek sezone je bil zame odličen, saj sem še vedno na vrhu svetovne lestvice. V finalih sem nastopila na zadnjih treh velikih tekmovanj, sedaj pa si želim še višje. Nastopila bom tudi na evropskem prvenstvu, diamantna liga pa bo v drugem planu," je na predstavitvi slovenskih atletov vrhunski nastop napovedala Ratejeva, slovenska rekorderka v metu kopja. Prezelj je dejal, da bo v 14 dnevih zaključil vse izpite na pravni fakulteti, nato pa bo nadaljeval s pripravami za OI, kjer se ob dobrem razpletu nadeja ponovnega finalnega olimpijskega nastopa, saj je že v letošnji zimski sezoni dobro tekmoval. To bo tudi njegova zadnja poklicna športna sezona.

Kolaričeva nima več težav z odrivnim gležnjem, ki so jo spremljale v zadnjih sezonah. Zato se želi vrniti na raven izpred štirih let, ko je lahko na vsaki tekmi presegla 6,60 m. Američan LaRue je zelo vesel in počaščen, da je nedavno dobil priložnost za nastop na OI v slovenski reprezentanci, v slovenščini pa je visoka pričakovanja šaljivo označil: "Sem hiter kot blisk." Trenutno so na seznamu trije maratonci, vendar z normami B, s katero bo lahko nastopil le tisti, ki bo letos dosegel najboljši izid. Zato vsi trije načrtujejo, da bodo letos tekli norme A.

Reprezentanca bo imenovana 3. julija

Kozmusa, kot še nekaj atletov, zaradi treningov ni bilo na predstavitvi ekipe, bila pa je njegova klubska kolegica Špilerjeva, ki prav tako nastopa v metu kladiva. "Če imaš stabilno tehniko, kot Kozmus, potem lahko na vsaki tekmi računaš na visoke izide. Sama imam eno veliko tehnično napako in moram imeti tudi srečo, da dosežem res dober izid," je pojasnila Špilerjeva, najboljša mladinka na svetu v zadnjih letih, ki prvo sezono tekmuje med člani. Kranjc si želi, da bi kot prvi Slovenec v kopju presegel 80 m.

"OKS bo reprezentanco imenoval 3. julija, če bo kdo dosegel normo po tem datumu, pa bo prav tako potoval v London. Želim si prijetnega druženja in dobrega sodelovanja ter uspešnega nastopa na OI," si je zaželel Bogdan Gabrovec, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in vodja slovenske olimpijske odprave v Londonu. Dodal je, da bodo slovenski športniki prvič doslej nastopali v svoji opremi; doslej so se morali na OI nositi oblačila uradnega opremljevalca ekipe, kar je včasih zelo moteče vplivalo na zadnje priprave in nastope tekmovalcev.

Direktor Atletske zveze Slovenije (AZS) Boris Mikuž je ocenil: "Kljub krizi smo zbrali največ denarja doslej in tudi ob podpori OKS, tudi največji doslej, pomagali atletom v pripravah za London. Obseg sredstev je precej večji kot za OI leta 2004 ali 2008. Bogate države sicer vlagajo neprimerno več, vendar mi v tem pogledu z manjšimi sredstvi dosegamo zavidljive športne izide."

"Do OI je še 114 dni, do paraolimpijskih pa mesec dni več. Sedaj smo že v zaključnih fazah priprav za ta velika športna dogodka in imamo obetavni reprezentanci. Upam, da bodo najboljši posegli tudi po olimpijskih kolajnah. Toda tudi denimo četrto ali osmo mesto je več kot odličen nastop za tako majhen narod v globalni konkurenci. OKS je za OI poskrbel najbolje doslej, tudi z dodatnimi finančnimi vložki, zavarovanjem in meritvami. Odločili smo se tudi, da med olimpijci in paraolimpijci ne bo razlik in bomo nastopali kot enotna reprezentanca Slovenije," je dejal predsednik OKS Janez Kocijančič na olimpijskem klubu, ki je bil v prostorih Telekoma Slovenije, pokrovitelja OKS in AZS,