Člani IO SZS so se včeraj s številkami vrnili v šolske klopi. Govor je bil namreč o poslovnem izidu minulega leta, rezultati poslovanja pa čakajo še revizijsko poročilo, ki bo meseca maja, medtem ko bo v začetku junija sklicana skupščina SZS. Tista, na kateri bo predsednik Tomaž Lovše na dnevni red uvrstil točko o zaupnici po dobri polovici opravljenega štiriletnega mandata. IO je včeraj potrdil sklep, da morajo vse panoge SZS do konca tega meseca prilagoditi proračune za prihodnjo sezono težkim finančnim razmeram na trgu. Direktorica Barbara Kürner Čad je prisotne opozorila na problematiko panožnih športnih šol in sofinanciranja športnih delavcev s strani ministrstva, pristojnega za šport.

Zanimiva je bila debata okoli pravilnika o pravicah in dolžnostih alpskega dela SZS, ki naj bi se v prihodnosti razširil na vse panoge smučarske zveze. O omenjenem pravilniku smo pred kratkim v Dnevniku veliko pisali, na včerajšnji seji pa je bilo podanih nekaj popravkov, ki so bili sprejeti. Kateri so ti, nam včeraj Trbovc ni odgovoril, je pa povedal, da bodo znani danes. SZS naj bi namreč na svoji spletni strani objavila čistopis novega in hkrati tudi starega pravilnika o pravicah in dolžnostih.

Po neuradnih informacijah smo izvedeli, da je novi pravilnik prilagojen najboljši slovenski športnici Tini Maze, ki naj po starem pravilniku ne bi mogla dobiti statusa šampionke, kot ga je imela v pretekli sezoni. V starem pravilniku je namreč zapisano, da ta pripada tekmovalcu, ki osvoji mali kristalni globus v posamezni disciplini ali velikega za skupno zmago v svetovnem pokalu. Tina Maze namreč v prejšnji sezoni ni zmagala v nobeni posamični disciplini, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bila druga. Po novem naj bi v pravilniku pisalo, da ima lahko šampionski status tudi tekmovalec(ka), ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala uvrščen(a) med najboljšo trojico.

Srečanje med ekipo Tine Maze in SZS ne bo pestro zgolj zaradi številnih prepirov v minuli sezoni, temveč tudi zaradi denarja, ki ga bo od SZS dobila najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov. Kot smo poročali, naj bi Tina Maze po novem dobila okoli 100.000 evrov (150 odstotkov proračuna povprečne alpske smučarke, ki izpolnjuje nove, strožje kriterije za vključitev v reprezentanco A), medtem ko je bil v prejšnji sezoni znesek 212.00 evrov. Po vseh izrečenih besedah v tej sezoni ne gre pričakovati, da bosta sprti strani danes dosegli kompromis.

Ekipa Tine Maze bo imela jutri v Ljubljani tiskovno konferenco.