Prav na dirki Po Flandriji se kaže vsa pestrost kolesarstva. Z izjemno tradicijo. Neverjetno, koliko polemik se je letos obrnilo samo glede spremembe trase. Organizatorji so izbrali drugo ciljno mesto - Oudenaarde, in namesto znamenite vzpetine Muur van Garaardsbergen (znanem po kapelici Kapelmuur) osrednjo dirko zakrožili okoli vzpetin Kwaremont in Patersberg. Emocije navijačev so šle tudi v grožnje, a je vse le dvigovalo temperaturo.

Ozadje spektakla šele odraža veličino dogodka. Celotni proračun prireditve dosega dva milijona evrov, za varnost skrbi 700 policistov in še 1500 redarjev. Samo na odseku Kwaremont so postavili VIP-šotor za 6000 oseb, vstopnica je dosegla ceno 200 evrov. Kar 6000 evrov denimo stane avto za šest oseb, ki vas kot VIP-osebo prevaža na najbolj aktualna prizorišča. Tekmovalni dan skupaj stane kar dva milijona evrov. Da je bil župan Oudenaarde posebej zainteresiran, da poleg muzeja dirke dobi tudi cilj "Ronde", ni odveč zapisati. Tako je premagal župana Meerbeke, ki je doslej pogodbeno gostil cilj.

Flandrija ni edina dirka, saj je na istem območju še šest dirk (E3, Wevelgem, Omlop, Brabantska puščica) pod dežnikom istih organizatorjev. Torej dobro utečen posel. Kakšne razsežnosti ima to s turizmom, je druga zgodba.

Po takih dirkah gredo analize v detajle. Verjetno bi se Flandrija namesto hrupnega bučanja zavila v grobno tišino, če bi bila zadnja vzpetina Patersberg le 20 metrov višja. Njihov heroj Tom Boonen je bil tam že v škripcih in le malo je manjkalo, da se ne bi pravočasno prevalil v zavetrje Italijanov Pozzata in Ballana. In kolesarski svet bi namesto drvarja Boonena slavil nemara Filippo "Senco" Pozzata. Vzdevek Senca mu je namenil prav Boonen na eni od prejšnjih izvedb "Ronde", ko mu je sledil za obročnikom v zavetrju kot senca. Pozzato, ki je svojo podobo gradil tudi kot lepotec, ki ga zanimajo le avtomobili, ure in ženske, je zaradi tega zelo cenjen tudi med sponzorji. Tako pa je Tornado Tom vpisal še eno od sto in še nekaj zmag. Sam je v tej sezoni proslavljal 100. zmago med profesionalci, novinarji so mu jih našteli še precej več. Po nekaj bolj sušnih letih ga imajo v domači Flandriji za svetnika. Zdaj bodo njihove uči uprte tudi proti Roubaixu, kjer na velikonočno nedeljo vsi upajo na njegovo četrto vstajenje. Da je Boonenova zmaga dosegla božanske sfere, so kazali tudi njegovi največji privrženci, ki so prižigali sveče pred baziliko Scherpenheuvel, belgijskem Lurdu.