Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je drugo leto zapored pripravila lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2011. Na seznam se je letos med dvajseterico uspelo uvrstiti kar pet pesmi slovenskih izvajalcev – poleg Tabujev s Poljubljeno še Kataya & Tangels To je moj dan, AprilLadadidej, BilbiHvala za vijolice in NeishaTiste lepe dni.

"Izredno veseli in zadovoljni smo, da najde slovenska glasba takšen prostor na slovenskem trgu. In da smo mi prvi," je dejala pevka Tina Marinšek.

Med 100 pesmimi kar 32 slovenskih

"Veseli nas, da je slovenska glasba uspešna. Na prvem mestu je prvič pristala slovenska skladba Poljubljena skupine Tabu, do 20. mesta pa se zvrstijo še štiri slovenske uspešnice," je spremenjeno podobo glasbene krajine v lanskem letu pojasnil predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Dermol.

Med 100 največkrat predvajanimi skladbami v letu 2011 najdemo kar 32 slovenskih skladb, v primerjavi z letom poprej pa ostaja razmerje med predvajano tujo in slovensko glasbo 60 : 40. Do 100. mesta se je zvrstilo še 27 slovenskih skladb, torej skupno 32, v letu 2010 pa je bilo v prvi stoterici le 19 slovenskih uspešnic. "Nesporno dejstvo je, da so slovenski glasbeniki urednikom in poslušalcem ponudili izjemne uspešnice, ki so še danes priljubljene pri poslušalcih," je razložil Goran Lisica Fox iz Skupščine proizvajalcev fonogramov pri Zavodu IPF.

Tukaj si lahko ogledate sto največkrat predvajanih skladb v letu 2011

Med tujimi je kraljevala Jessie J. s Price Tag

Najbolj predvajana tuja skladba je Price Tag pevke Jessie J. feat. B.O.B., med deseterico pa so se znašli še Adele in Rolling in the deep, Alexandra Stan s pesmijo Mr. Saxobeat, Fucking perfect divje Pink, rep najboljših pa sta ujela Bruno Mars z Grenade in Hollywood Hills zasedbe Sunrise Avenue.

Tokrat sodelovalo 57 radijskih postaj

Podlaga za lestvico je mesečna evidenca uporabe glasbe na radijskih postajah. Upravičencem Zavoda IPF je sicer redno dostopna na njihovi spletni strani, tako da lahko glasbeni izvajalci skozi vse leto spremljajo predvajanje svojih del. "V letošnji raziskavi je bilo zajetih 57 radijskih postaj, pri čemer je zaradi dodatne obdelave nekaterih novih radijskih programov, ki jih v letu 2010 nismo mogli upoštevati, lestvica še pridobila na svoji kredibilnosti," je dejal direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik.

Lestvico so sicer prvič predstavili lani, ko je naslov največkrat predvajane slovenske skladbe prejela Nina Pušlar, ki je pristala na skupno 16. mestu. Najbolj predvajana skladba leta 2010 je bila Monday Morning pevke Melanie Fione.

Sto najbolj predvajanih skladb slovenskih izvajalcev v letu 2011