Nekaj takšnega se je pred leti dogajalo na Vrhniki. Več očividcev je takrat trdilo, da so jih na mestnih ulicah v nočnem času presenetile v črna ogrinjala zavite postave z belimi maskami – kot iz filma. Prikazni, ki so delovale v manjših skupinah, so nadlegovale predvsem mladoletnike. Preganjana dekleta so z glasnim kričanjem kratila nočni mir bližnjim stanovalcem, zato je morala večkrat posredovati policija, ki je na kraj dogajanja kot po pravilu prispela prepozno. O nenavadnem dogajanju na Vrhniki so poročali celo mediji.

Kot je v teh krajih v navadi, so domačini po hitrem postopku osumili tujce, konkretno slovaške državljane, ki so s trebuhom za kruhom prišli delat na vrhniška gradbišča. Drugi so menili, da gre za nekaj mladostnikov z zgrešenim smislom za humor, ki preveč radi gledajo televizijo. Spet tretji pa so bili prepričani, da so posredi temne sile. Več prič naj bi pri cerkvi sv. Trojice videlo zlovešče postave, ki so okrog ognja izvajale skrivnostne obrede – skoraj zagotovo je šlo za sataniste, je vedel povedati ljudski glas.

Kdo in zakaj je v črnih ogrinjalih in z belimi maskami strašil Vrhničane, do danes ni znano. Zlikovci so izginili skoraj tako hitro, kot so se prej pojavili. Zna biti, da je komu stopil v glavo film Krik.

Preostale legende najdete tukaj.