Enaintridesetletni drvar, kot ga je zaradi surove moči nekoč poimenoval Jure Zrimšek, je veljal za nespornega favorita. V "svetem" kolesarskem tednu je že pred tednom slavil na klasiki E3 Harelbeke in Gent-Wevelgem. Z nizom teh treh zmag, vse sodijo v razred največjih dirk, mu je uspel mali čudež, ki so ga občudovali tudi štirje Slovenci. Boonen je prevzel tudi vodstvo v WorldTouru.

Tornado Tom je na najboljši način izkoristil poznavanje terena. Na novi trasi, ko so si v zaključku s kockami tlakovane vzpetine Kwaremont in Paterberg sledile bolj pogosto, je bil v odločilnem trenutku vedno v ospredju. Ko sta potegnila Ballan in Pozzato, je le sledil, potem pa na ravnicah izkoristil sijajno poznavanje italijanskega tandema. Tudi osebno. S "Poppom" Pozzatom sta bila nekaj sezon celo klubska kolega pri Quick.stepu, Ballan pa je že dolga leta stari tekmec pri največjih klasikah. "Vedel sem, da se Pozzato in Ballan še bolje poznata, in razmišljal sem, da sta lahko tiha zaveznika proti meni. Dobro, da je bil nasprotni veter moj zaveznik, da me nista stisnila v primež. Zanašati sem se moral na svojo hitrost, na sprint v zaključku. Ko sem začel sprintati, sem si mislil, da bom grizel, dokler ne bom umrl. To je bilo dovolj za zmago. Odlično. Zmaga je v glavi. Celo dirko sem se počutil utrujenega. Vendar je ta občutek pri meni ostajal enak, medtem ko so drugim očitno pešale moči. To je fantastično. Nisem pričakoval tega," je slavil Tom Boonen, zvezdnik Omega Pharma - Quick.step.

Da je za tako veličasten niz treba imeti poleg izkušenj, vrhunske ekipe pomočnikov, moči, vzdržljivosti, psihične trdnosti in še kaj nadzemeljskega tudi zvrhan koš sreče, lahko povedo Fabian Cancellara in četverica Slovencev. Spartak je padel 62 kilometrov pred ciljem, utrpel trojni zlom ključnice in bo moral opustiti tudi sanje Roubaixa. Kristijan Koren, ki je bil eden od pomočnikov Petra Sagana (bil je dovolj močan, a mladca izkušeni mački niso čakali), je zaradi posledic padca na 120. kilometru odnehal na polovici. "Sicer sem nadaljeval, a so bile bolečine v desnem kolku prehude. Moral sem se ustaviti. Klubski zdravnik me bo pregledal v hotelu, verjetno bo potrebno tudi slikanje v bolnišnici. Upam, da ne bo nič hujšega," si je med potjo v hotel želel Kristijan Koren, ki si zelo želi dobrega nastopa v nedeljo na Pariz-Roubaix. Istemu skupinskemu padcu se je Blaž Jarc uspel za las izogniti. Ker pa se je moral ustaviti, je plačal ceno vožnje na repu kolone. Že petdeseta pozicija v koloni je izgubljena. "Sicer nas je lanski zmagovalec Stijn Devolder še povlekel nazaj v glavno skupino, na vzpetini Kwaremont pa ni šlo več," je dejal Blaž Jarc. Gregor Gazvoda je potožil, da ni imel pravega dneva. Stik s skupino je izgubil ob prelomnem dvestotem kilometru. Odpeljal je še 25 kilometrov, podobno kot Borut Božič.