"Na podlagi pozitivnih ugotovitev o razvojnih možnostih Term Maribor smo ocenili, da družba razpolaga z močnim kadrovskim in infrastrukturnim potencialom, ki lahko s še tesnejšim sodelovanjem s slovenskim gospodarstvom ter z optimizacijo poslovanja doseže zastavljene načrte," je sporočil ruski odvetnik Oleg Derkach, direktor Platanusa. "Osnovni cilj razvojnega načrta ostaja ohranitev vodilne vloge turističnega ponudnika v regiji in v srednjeročnem obdobju povečanje števila zaposlenih in obsega poslovanja." Novi lastnik bo zaposlenim v Termah Maribor kmalu razkril svojo razvojno strategijo, podrobneje se bo predstavil tudi širši javnosti.

Odvetnik Matjaž Kirbiš, pooblaščenec Platanusa, poudarja, da v Terme Maribor ne vstopa špekulativni, temveč upraviteljski kapital iz Rusije. Dosedanji največji lastniki bodo morali v roku 30 dni sklicati izredno skupščino, na kateri bodo novi lastniki imenovali novi nadzorni svet, sledilo bo imenovanje nove uprave in začel se bo postopek za zaščito manjšinskih delničarjev. "Do takrat bo Terme Maribor vodila dosedanja uprava s predsednikom Zoranom Boškovičem, ki uživa popolno zaupanje novih lastnikov," je poudaril Kirbiš.

Platanus, ki ima sedež na naslovu Kirbiševe odvetniške pisarne, je že maja lani izkazal veliko zanimanje za nakup Term Maribor: 18. maja so sklenili pogodbo o kupo-prodaji poslovnega deleža, resnost ponudbe pa so podkrepili z nakazilom 1,5 milijona evrov in pridobili pravnomočno pozitivno odločbo Urada za varstvo konkurence. Vendar približno 30-milijonske kupnine Rusi zatem niso nakazali - do minulega tedna.

V vmesnem času sta NFD Holding in Sava iskala druge interesente. Konec leta 2011 je britanski sklad Venture Investments Yield Management (VIYM), ki ga obvladuje kapital ruskih korenin, opravil skrbni pregled Term Maribor in poslal tudi zavezujočo ponudbo. Sledil je podpis nezavezujoče pogodbe, nato pa so se pogajanja sklenila brez uspeha in je sklad VIYM, ki je v tem poslu nastopal skupaj s slovenskim podjetnikom Bojanom Držajem, konec marca dokončno odstopil od nakupa.

Kdo je s sklenjenim poslom postal novi večinski lastnik največjega mariborskega hotelirskega podjetja, ostaja skrivnost. Kot stoodstotna lastnica Platanusa, ki ima 7500 evrov kapitala, je v uradnih evidencah navedena Olga Lopaeva, direktorica ruske družbe AGABB, ki se ukvarja z nabavo, prodajo in skladiščenjem medicinske opreme. V prihodnjih dneh naj bi namesto nje kot Platanusovi družbenici vstopili dve "off-shore" podjetji. Kdo so njuni lastniki, do nadaljnjega ne bo razkrito.

tomaz.klipsteter@dnevnik.si