Na ljubljanskem stadionu je bila konec tedna ob pol treh popoldan skoraj praznina. Vadila sta le trener Albert Šoba in novopečeni Slovenec Brent LaRue. Snemale so ga kamere slovenske nacionalke. LaRue vse bolj napreduje v slovenskem jeziku, intenzivni tečaj pušča vidne sledove.

Ob treh pa se je stadion kar naenkrat napolnil. Vrata so bila odklenjena, skoki čez ograjo niso bili potrebni. Razlog je morda bil, da je Marija Šestak taisti dan "zaropotala" v edinem slovenskem športnem dnevniku. Poln stadion je bil posledica prihoda na trening vadbene skupine trenerja Matija Šestaka.

Večina med njimi je bila srednjeprogašev moškega spola. Užitek jih je bilo gledati na treningu distanc. Delati precej težje. Povsem izmučeni obrazi, ki po zadnjem teku padejo na tla. In povsem izčrpani ležijo in ležijo. "Tako je vsakokrat. Ne morem verjeti, kako lahko zdržijo," ob koncu pripomni sicer precej izmučena Marija Šestak, najbolj znano ime skupine nekdanjega odličnega atleta.

A tudi Marija Šestak je imela svoje težke minute pri distancah, dolgih od 100 do 150 m. O tem se lahko prepriča na objavljeni fotografiji. "Naporne so te distance. Trajale bodo do odhoda na priprave na Tenerife (12. aprila - op. p.). Potem bo že več poudarka na tehniki," pojasni slovenska rekorderka v troskoku, ki ima v olimpijski sezoni visoke načrte.

Težava je, ker se Šestakova na poti do njih srečuje s preprekami, ki si jih ne želi noben športnik. Najboljša športnica Ljubljane leta 2008 in 2009 (pravi, da bo tudi letošnjega leta) namreč v "svoji Ljubljani" nima najboljših vadbenih pogojev. Ljubljanski stadion si deli s številnimi nogometnimi in atletskimi klubi, posledično možni termini vadbe pa ji večkrat ne ustrezajo. Glede na to, da je perfekcionistka, jo takšne stvari zelo motijo, boji pa se, da bo posledice občutila na tekmi vseh tekem v Londonu.

Mariji Šestak na treningih dela družbo skakalka v daljino Nina Kokot. Le-ta se v Ljubljano vozi iz Velenja, le občasno prespi pri Šestakovih. "Ne bi rada govorila o številkah. Recimo, da si želim v tej sezoni izboljšati osebni rekord (643 cm - op. p.)," zadihana, a nasmejana pove 24-letna Velenjčanka. Nino Kokot čaka težko delo, saj norma za nastop na evropskem prvenstvu v Helsinkih znaša 655 cm, olimpijska norma B še deset cm več, A še deset več, kar pomeni 675 cm.

Odlično vzdušje v vadbeni skupini Matije Šestaka je pohvalil tudi tekač na 800 m Jošt Kozan. "S fanti, s katerimi treniramo skupaj, smo bili dobri prijatelji že prej. Odlično se razumemo, dopolnjujemo in predvsem spodbujamo. Ko imaš slab dan, te dvigne drug atlet in obratno. To pomeni zelo veliko," je pripovedoval Kozan, ki s Šestakom sodeluje drugo leto. "Prvo leto sva se še malce prilagajala, sedaj potekajo stvari po ustaljenem ritmu. V zimski sezoni mi je šlo dobro in sem optimističen za poletni del. Želim si, da bi izpolnil normo za evropsko prvenstvo v Helsinkih."