"Na Slovenskem smo mi gospodar" je pisalo na velikem transparentu, ki so ga člani gostujoče navijaške skupine Šaleški graščaki izobesili na delu tribun v Bonifiki. Napisano trditev (beri: resnico) so njihovi ljubljenci potrdili tudi na igrišču, na nasprotni strani pa verjetno niti največji korpski pesimisti niso mogli predvideti, da bo prvo Cimosovo vodstvo (2:1 v drugi minuti) istočasno tudi zadnje na derbiju. Čeprav je domači vratar Gorazd Škof do devete minute zbral že štiri obrambe, Gorenje pa zgrešilo dve sedemmetrovki zapored (Jure Dolenec in Fahrudin Melić), so Velenjčani hitro povedli s 6:3.

Kmalu zatem je sledil še dolg strelski post Koprčanov, ki kar deset minut (med 15. in 25.) niso dosegli niti enega zadetka iz igre, Velenjčani pa so kljub zaporednima izključitvama (Nikola Manojlović in Niko Medved) povedli z 12:8. Domači trener Fredi Radojkovič je bil prisiljen vzeti minuto odmora, ki pa kljub sončnemu vremenu v Kopru in nastopu plesne skupine Sončice ni prinesla sonca v igro njegovega moštva. Zaradi domnevno spornih sodniških odločitev so Cimosovi igralci, klop in navijači postajali vedno bolj živčni in besni, gostje na krilih razpoloženega vratarja Ivana Gajića (deset obramb v prvem polčasu) pa so imeli minuto pred odhodom na odmor že rekordnih devet zadetkov prednosti - 18:9.

"Sramota, sramota," je vpil del domačih navijačev Radojkovičevi četi, njihovi vzkliki "lopovi" in "cigani" pa so leteli na sodnika Aljošo Žibreta in Nenada Maslešo. V drugem polčasu so se Koprčani le prebudili in počasi začeli zmanjševati visoko razliko, še posebno po zaostanku z 18:25 v 45. minuti. Čeprav je gostujoči igralec Klemen Cehte pridno polnil mrežo (vseh svojih pet zadetkov je dosegel v 16 minutah drugega polčasa), je sedem minut pred zadnjim znakom sirene Jure Dobelšek, nekdanji igralec Gorenja (včeraj je praznoval 28. rojstni dan), zmanjšal na 26:29. Velenjčani so nato zgrešili že svojo četrto sedemmetrovko od sedmih (neuspešen je bil Jure Dolenec; Koprčani so jih izvajali kar 12), zaradi izključitve pa zadnji dve minuti igrali brez Marka Bezjaka, a so se na koncu (v 57. minuti je na igrišče pritekel domači navijač, ki pa so ga varnostniki hitro odstranili s parketa) veselili zasluženega skalpa slovenskih prvakov in niz tekem brez poraza v letošnji slovenski ligi povečali na 23: 22 zmag in en remi.