Boonen, ki je s to zmago prevzel tudi vodstvo na lestvici svetovne serije, je na dirki po Flandriji slavil že v letih 2005 in 2006. S tem je postal četrti kolesar z vsaj tremi zmagami na tej dirki, nazadnje je to uspelo njegovemu upokojenemu rojaku Johanu Museeuwu (1993, 1995 in 1998), pred njim pa še Belgijcema Achillu Buysseju (1940, 1941 in 1943) ter Ericu Lemanu (1970, 1972 in 1973) in Italijanu Fiorenzu Magniju (1949, 1950 in 1951).

"Italijana sta me kar malo prestrašila, saj se dobro poznata," je o italijanski "družbi" na stopničkah dejal Boonen, ki je skupaj s Pozzattom in Ballanom napadel na tretjem vzponu slabih 20 kilometrov pred ciljem. Nato je ta trojica z zglednim sodelovanjem držala prednost pred zasledovalci in v ciljni ravnini obračunala med sabo.

Ballan, ki je največ napadal, je sicer prvi "obupal", Boonen, ki se je najbolj trudil pri sledenju Ballanu, pa je bil na koncu za pol kolesa hitrejši od Pozzata. "Nisem imel več veliko rezerv, toda kar jih je bilo, je bilo očitno dovolj. Tretjič sem dobil to dirko, tako da je res moja najljubša," je še dodal zmagovalec.

Dirka, na kateri padcev ponovno ni manjkalo, se je začela usodno razpletati 35 kilometrov pred ciljem, ko je prišlo do padca v ospredju glavnine.

Na dirki so nastopili tudi štirje Slovenci, Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale), Borut Božič (Astana), Kristijan Koren (Liquigas) in Blaž Jarc (NetApp), ki pa jih ni bilo povsem v ospredju.

Letošnja dirka pa ne bo ostala v najlepšem spominu enemu izmed favoritov za zmago in zmagovalcu te preizkušnje iz leta 2010, Švicarju Fabianu Cancellari. Olimpijski prvak v kronometru je 62 kilometrov pred ciljem padel v gneči ob prejemanju okrepčil, zaradi trikratnega zloma ključnice, ki mu jo bodo operirali v Baslu, pa ga ne bo na startu dirke med Pariz - Roubaix prihodnjo nedeljo.

"Videl sem, kako je padel, saj je bil poleg mene. Skorajda bi tudi jaz končal na tleh. Povsod po cestišču so ležale plastenke. Fabian pa je poletel skozi zrak v impresivnem slogu! Res je imel smolo," je padec Cancellare orisal francoski prvak Sylvain Chavanel, ki je bil deseti.