V Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije (SDGD) in Sindikatu SDGD v družbi Primorje najostreje obsojajo in protestirajo proti popolni ignoranci gospodarskega ministrstva in celotne vlade pri reševanju družbe Primorje. Vlado so k premisleku pozvali tudi v sindikatu KS 90 v družbi Primorje.

Primorski poslanci SDS pa pozivajo nekdanjega predsednika uprave in solastnika ajdovskega gradbenega podjetja Primorje Dušana Črnigoja, naj vloži v reševanje podjetja lasten kapital in tako reši 1400 zaposlenih pred socialno stisko, če meni, da ima družba program in možnosti za rešitev iz nastalega položaja.

Vlada ne more reševati brezbrižnih lastnikov, je pa zavezana k temu, da ohrani socialno državo in poskrbi za tiste, ki bi zaradi stečajev družb ostali brez služb in s tem primernega dohodka za življenje, še pravijo primorski poslanci SDS.

Iztek moratorija

Ministrstva in vlado so sicer k ponovnem razmisleku o pomoči Primorju pozvali tudi ostali primorski poslanci in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Danes se namreč izteče moratorij na plačilo obveznosti, za katerega se je septembra lani uprava dogovorila z bankami. Zdaj družba prosi še državo za 20-milijonsko dokapitalizacijo.

Občina Ajdovščina je lastnike Primorja že pozvala, naj se odpovedo lastništvu in tako omogočijo, da bi družbo rešili pred propadom. NLB in Factor banka pa sta šli še dlje, saj je Factor banka za 2. april že objavila dražbo za prodajo 154.660 delnic Primorja, zastavljenih s strani družbe Primorje Holding.

NLB dražbo 590.837 delnic Primorja, ki jih je pri njej zastavil Primorje Holding, napoveduje 6. aprila. Začetna izklicna cena za celoten paket delnic Primorja, ki ga prodaja NLB in predstavlja 75-odstotni delež družbe, znaša 11 milijonov evrov. Ob stečaju Primorja bi "najkrajšo ponovno potegnili zaposleni v Primorju", je napovedal predsednik sindikata KS 90 v Primorju Ilija Vukoje.

Več o tej "socialni bombi" oziroma razsežnostih morebitnega stečaja si lahko preberete tukaj