V upravah slovenskih podjetij je 17 odstotkov žensk, prav toliko jih je v nadzornih svetih. Evropska komisija pričakuje celo, da bo do leta 2020 na ključnih položajih v podjetjih v državah članicah Evropske unije 40 odstotkov žensk. Kako vi vidite uspešnost pozicioniranja slovenskih žensk na ključna mesta?

Nobena panoga ne more ohraniti stalne inovativnosti in uspešnosti, če ji ne uspe privabiti ustvarjalnih potencialov polovice prebivalstva. Spodbujanje raznolikosti, tako pri zaposlovanju kot pri napredovanju na najvišje položaje, je kritičnega pomena za uspešnost poslovanja. To potrjujejo tudi številne raziskave. Prepričana sem, da tudi svet informacijskih tehnologij ne sme biti in ostati izključna domena moških, saj lahko ženske prinesemo drugačne poglede, pristope in izkušnje.

Izobraževali ste se tudi v Veliki Britaniji na Open University Business School, kjer ste prejeli diplomo iz vodenja in končali študij MBA. Česa pa šola liderja vseeno ne more naučiti?

Študij MBA mi je pomagal bolje razumeti, kako odločilna je uspešnost pri upravljanju sprememb v podjetju. Delam v panogi, kjer so spremembe, pa naj gre za množico manjših, vsakodnevnih ali za tiste, ki radikalno spreminjajo naš svet, stalnica. Če upravljanje sprememb dobro izpeljemo, lahko dosežemo izredne rezultate, če ne, pa se lahko izjalovi še tako dobra strategija. Pri uvajanju sprememb v podjetjih je pomembna jasna, odprta in dosledna komunikacija vodstva z zaposlenimi. Proaktivna komunikacija z zaposlenimi je namreč prvi pogoj za razumevanje sprememb in za njihovo sprejemanje.

Tukaj pa smo že pri drugem delu vašega vprašanja; ravno občutek za ljudi je tisto, česar ti še tako odličen študij ne more dati sam po sebi. Šola nas lahko nauči teorije vodenja in motiviranja ljudi, a brez osebne angažiranosti te teorije ostanejo zgolj črka na papirju.

Na kakšen način najraje pohvalite sodelavca, ki izstopa po uspehih?

Uspehe je treba praznovati, saj je tovrstna pozornost izjemno pomembna za motiviranost in ustvarjalnost zaposlenih. V slovenskem Microsoftu to največkrat naredimo na skupinskih srečanjih, kjer redno izpostavljamo najbolj zaslužne sodelavce. V posebno zadovoljstvo mi je, ko lahko pomagam nadarjenim posameznikom iz naše organizacije pri načrtovanju mednarodne kariere, pri osebnostnem in profesionalnem razvoju. Vesela sem in ponosna na vse njihove uspehe doma in v tujini.  

(Daljši pogovor z Biljano Weber in Jernejo Kamnikar, direktorico podjetja VIVO, objavljamo v prilogi Nika, 4. aprila.)