Scenarij včerajšnje skupščine je bil očitno napisan s skrbno natančnostjo, ki kljub drugačni javni predstavi zastopnika Laščanov Stojana Zdolška in prokurista Unicredita Roka Rozmana ni puščal dvoma, da so si Laščani in Unicredit že pred skupščino razdelili Mercator. Da bo skupščina potekala izključno po željah Unicredita in Laščanov, je še pred začetkom skupščine zagotovil NFD DZU, katerega pomemben lastnik je prav Valant, ki je namesto odvetnika Uroša Ilića za vodenje skupščine predlagal Pečenka.

Na odgovor na vprašanje, zakaj je bila potrebna zamenjava predsedujočega skupščini, ni bilo potrebno čakati dolgo, natančneje do predloga uprave o znižanju števila nadzornikov z 12 na deset. Glasovanja o tem predlogu namreč Pečenko sploh ni dovolil in ga je brez razprave prestavil na samo dno dnevnega reda. "Menim, da predlog za zmanjšanje števila članov nadzornega sveta predstavlja poskus izigravanja, zato sem se odločil, da se o tem predlogu odloča na koncu skupščine, če bo to seveda sploh potrebno," je svojo odločitev na kratko utemeljil Pečenko. Tudi pri tem je imel očitno Pečenko vizionarski pogled. Predlog Pivovarne Laško za znižanje števila članov nadzornega sveta na devet, pri čemer naj bi le trije predstavljali zaposlene, je namreč prejel skoraj soglasno podporo (proti so bili le nekateri mali delničarji). "Žal moram razglasiti, da je bil sklep sprejet," se je po pregledu izida glasovanja norčeval Pečenko. Pri tem ni želel slišati niti opozoril predsednika društva malih delničarjev MDS Rajka Stankoviča, da so delničarji dejansko odpoklicali napačne nadzornike, saj Unicredit ni znala pravilno napisati imen dveh nadzornikov, Mira Medveška in Jadranke Dakić.

Za novo presenečenje je nato poskrbel kar Zdolšek, ki je mesto v nadzornem svetu najprej zagotovil Mateju Lahovniku. Dejstvo je, da je Lahovnik v svoji karieri zamenjal že več političnih polov, tokraten predlog za njegovo imenovanje pa poznavalci razmer pripisujejo dogovarjanju predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka s predstavniki vladajoče elite. Zorko je že v preteklosti večkrat dokazal, da se rad ukloni vladajočim centrom moči, kar bi ga tudi tokrat utegnilo rešiti pred poskusom zamenjave, o kateri se dogovarjajo nadzorniki Pivovarne Laško. Presenetljivo je tudi dejstvo, da se je Lahovnik pustil predlagati Dušanu Zorku in Stojanu Zdolšku kot simboloma obdobja poskusa tajkunizacije države, saj je sam zaslovel prav z bojem proti tajkunom.

Po uspešnem imenovanju Lahovnika se je začela Pečenkova licitacija nadzorniških mest v Mercatorju. Pečenko je namreč kar med samo skupščino delničarje pozival, naj mu prinašajo predloge za nove člane nadzornega sveta, pri čemer ga je predsednik društva VZMD Kristjan Verbič pozval, naj začne skupščino voditi, "kot se spodobi".

Pečenkova licitacija je bila več kot očitno le navidezna, saj so imeli NFD, Unicredit in Pivovarna Laško skupaj s kandidati pripravljena tudi njihova soglasja, Mirjam Hočevar pa je bila "slučajno" prisotna na skupščini in je takoj podala svoje soglasje. Potem ko je Pečenku uspelo zbrati vse kandidature, so delničarji za nove člane nadzornega sveta na predlog Unicredita imenovali Borisa Galića (predsednik uprave Allianz Zagreb) in Roka Rozmana (prokurist Unicredita), na predlog Pivovarne Laško Mirjam Hočevar in Marjeto Zevnik (članici uprave), na predlog NFD pa Zdenka Podlesnika, ki mu je javno podporo izrekel tudi Zdolšek. S tem ko je je Zorko (tik pred ponedeljkovim začetkom pogovorov bank o prodaji Pivovarne Laško) iz nadzornega sveta pomagal razrešiti predstavnika NLB v nadzornem svetu Mercatorja (Miro Medvešek), je svoje interese očitno postavil pred interese Pivovarne Laško, ki še vedno nima soglasja NLB o reprogramu posojil.

Zaradi usklajenega delovanja pri imenovanju novih članov nadzornega sveta je Stankovič napovedal izpodbijanje imenovanja novih nadzornikov, Unicredit, NFD in Laščane pa pozval, naj v 30 dneh objavijo prevzemno ponudbo. Da bi ATVP zaradi suma usklajenega delovanja uvedla postopek in tega tudi izpeljala, je le malo možnosti. Spomnimo namreč, da je ATVP pod vodstvom Damjana Žuglja vzela glasovalne pravice bančnim lastnicam, ki so do delnic prišle z zaplembo Infonda Holdinga, ne pa tudi Unicredit banki in Skupini Pivovarna Laško. Poleg tega ATVP po nam dosegljivih podatkih še vedno ni začela razčiščevanja vloge hrvaških pokojninskih skladov, ki jih obvladuje Skupina Unicredit, čeprav prav te posle sedaj preverja Nacionalni preiskovalni urad.

Po nekaterih informacijah naj bi signale, naj ne ukrepa, v zadnjih dneh dobil tudi Urad za varstvo konkurence (UVK), kar je direktor UVK Damjan Matičič včeraj zanikal in zatrdil, da bo dogajanje na skupščini preveril. UVK je sicer že v času prve Janševe vlade ugotovil negativne učinke vertikalne koncentracije med Pivovarno Laško in Mercatorjem. Tedaj so Laščani dali tudi zaveze, da ne bodo uveljavljali upravljalskih pravic v Mercatorju, kar pa so z imenovanjem treh svojih izbrancev v njegov nadzorni svet (od tega dveh članov uprave) in z očitno koalicijo z Unicreditom včeraj prekršili.

matjaz.polanic@dnevnik.si vesna.vukovic@dnevnik.si