Trenutno je med 790 otroki v Vrtcu Murska Sobota 110 družin, ki imajo vključena po dva otroka, in tri družine, ki imajo hkrati v vrtcu tri otroke. Mamica Vida ima zdaj v vrtec vključeni dve deklici, štiriletno Taro in dveinpolletno Tiso. Izračunali so, da sodijo po prihodkih v tretji plačilni razred, za kar je doslej plačevala 100 evrov na mesec, saj je varstvo za drugega otroka brezplačno.

"Če bodo res zniževali tudi nadomestila za porodniško, bo šel najmlajši otrok v vrtec že januarja, jaz pa bom šla v službo po polno plačo, če bodo porodniška nadomestila ostala po starem, bo šel v vrtec marca," računa, kako bodo preživeli, če bo vlada res rezala na vseh koncih. Vendar ji ob tem grozi, da bosta morala s partnerjem plačevati vrtec v istem plačilnem razredu za vse tri otroke. "Nimam prave predstave, koliko bo to zneslo, ker ne vem prav, v kateri razred nas bodo z novimi odločbami razvrstili."

Boji se, da bo strošek prevelik za družino in bo prisiljena otroke vzeti iz vrtca ter z njimi ostati doma. "Verjamem, da daje vrtec otroku temeljno izobrazbo, tam se nauči več kot na fakulteti. Absurdna situacija je, da bodo imeli brezposelni vrtec še naprej zastonj za vse otroke kar menim, da je sicer v redu , mi pa bomo imeli blazne račune in bom morala ostati z njimi doma. Kljub temu da službo potrebujem zaradi prihodkov, zaradi osebnostne rasti. Starši bomo morali nekako preživeti sebe in družine. Če ostanem doma, bo denarja manj, jaz bom sitna, otroci bodo prikrajšani. Katastrofa je! Kako naj otroke delim? Naj enemu privoščim vrtec, drugima dvema pa ne? Neumno se mi zdi. Država s tem ne bo pridobila prav veliko. Kaznovala bo poštene in znova ji bodo spretni dokazali, da se splača biti lažniv in prevarant. Med samohranilkami je vsaj tri četrt takih, ki to stanje prikazujejo lažno in si pridobijo ugodnosti pri plačilu vrtca. Zdaj hodijo na centre za socialno delo s pričami, ki dokazujejo, da ne živijo skupaj s partnerji. Saj ne potrebuješ pet možganskih celic, da bi to naredil - da se prikažeš kot samohranilka. Če bi se odločila, da s partnerjem prikaževa, da živiva ločeno, bi tudi v najini družini pri vrtcu in otroških dodatkih pridobili 500 evrov na mesec. Me pa res zanima, koliko možganskih celic imajo predlagatelji reform, ki predlagajo take spremembe in varčevanja, ki ljudi prav silijo v grešne misli?"

Mimogrede, po letu 2008, ko je takratna Janševa vlada uvedla zastonjski vrtec za drugega in naslednje otroke, so nenadoma številni premožni in zelo premožni mladi starši ugotovili, da zasebno poceni varstvo ni tako čudovito, in so svoje otroke prepisali v javni vrtec. Vladni ukrep je dejansko bolj koristil bogatim kot revnim. V primerjavi z letom 2004, ko je bilo v Vrtec Murska Sobota vključenih 610 otrok, jih je zdaj vpisanih 790, pri čemer se število rojstev nikakor ni zvišalo.

Dva visoko izobražena neporočena starša, ki nista želela biti imenovana, saj je mama zaposlena na izpostavljenem mestu v javni upravi, oče pa je učitelj, pravita, da že zaradi svojih poklicev ne moreta razmišljati, da bi se v vrtcu predstavila kot samohranilca, čeprav to zaznavata kot trend ali izhod v sili. V vrtcu imata dva otroka. Mlajši je v jaslih, za starejšega otroka, ki bo v vrtcu še dve leti, pa sta doslej plačevala v petem plačilnem razredu 165 evrov. Nove odločbe za plačevanje vrtca po ceniku iz leta 2012 in razvrstitvi namesto v osem v devet plačilnih razredov še nista prejela. A mama preračunava, kaj se utegne zgoditi, če bi bili sprejeti tudi predlagani vladni varčevalni ukrepi: "15-odstotno znižanje plač v javni upravi bi pomenilo 200 evrov neto manj pri vsakem, torej 400 evrov mesečnih prihodkov manj. Pri pravilu drugi otrok zastonj so prvega obračunavali za razred nižje in zdaj pričakujemo novo, za razred višjo odločbo. Če upoštevam, da naj bi plačali za oba otroka, to znese dvakrat po 180 evrov. Torej 200 evrov več kot doslej, ob tem pa še za 400 evrov manj plače. Vladno varčevanje nas bo stalo 600 evrov. Kje bomo varčevali? Otroka bosta dobila manj oblačil in igrač, pripomočkov. Vlada načrtuje tudi, da naj letos ne bi dobili regresa in drugo leto le polovico. Dopust je postal luksuz. Še vedno nam ostaja kredit, ki smo ga vzeli v času, ko je reševanje stanovanjske problematike deloma sodilo v dohodninsko olajšavo, a jo je vzela prejšnja Janševa vlada. Ista vlada je dala možnost brezplačnega vrtca za drugega otroka, zdaj nam jo jemlje. Saj bodo rekli, da so starši prej, ko te ugodnosti ni bilo, tudi morali preživeti. Ampak k temu še 15 odstotkov nižja plača? To je vendarle prehudo! Če bi to vedeli, drugega otroka ne bi dajali v vrtec tako zgodaj. Morda šele pri tretjem letu, ko bi bil prvi že v šoli."

Ravnateljica Vrtca Murska Sobota Bernarda Marič opaža, da so starši v stiski, da vse bolj pritiskajo, da bi bili otroci vključeni le v poldnevni program, saj je pri tem ekonomska cena bistveno nižja od celodnevnega varstva, ki stane 401 evro, k čemur doda mestna občina za otroke iz svoje občine 73 evrov subvencije. Tako je torej osnova za izračun cene plačila za starše 328 evrov. Pri poldnevnem varstvu s polno ceno 280 evrov pa občina plača 50 evrov subvencije in je osnova za izračun 230 evrov. Nazadnje je bilo vključenih 86 otrok, ki so bili zaradi socialnih stisk oproščeni plačila vrtca. Maričevo skrbi, da bo zaradi tega pritiska staršev na skrajšano varstvo v vrtcu in jemanje otrok iz vrtca pri njih kmalu tudi precej presežnih delavcev. In kakšen je zares učinek varčevanja?

Občina Murska Sobota za vrtčevsko varstvo nameni skoraj 3,4 milijona evrov na leto. Lani je bilo v prve tri plačilne razrede, ki so plačali do trideset odstotkov cene vrtca, vključenih več kot polovica otrok. Breme za občino z veliko brezposelnostjo je ogromno. Potem pa se najde kak ekonomski "strokovnjak", ki pride v Prekmurje razlagat, da so Prekmurci vajeni živeti v revščini in bodo zato lažje preživeli krizo in varčevalne ukrepe. Da se jim morajo menda smiliti tisti, ki so imeli doslej veliko in bodo morali preživeti z manj?! Nekako spominja na Kardeljevo kravo: ko se je že skoraj navadila živeti brez hrane, je sirota crknila.