V študiji s čebelami so francoski znanstveniki prilepili majhne radijske oddajnike na čebele, ki oprašujejo sadovnjak, in tako lahko sledili njihovemu prihajanju in odhajanju v panj. Po raziskavi sodeč je bilo za čebele, ki so jim dali neonikotinoide, dva do trikrat verjetneje, da se ne bodo vrnile v panj. Znanstveniki so tako ugotovili, da pesticid "verjetno prispeva k propadu kolonije".

V študiji britanskih raziskovalcev pa so pesticide dali čmrljem in njihove panje premaknili na polje. Po šestih tednih so ugotovili, da so bili panji s čmrlji s pesticidi 10 odstotkov lažji od tistih, ki niso imeli pesticidov. Še pomembnejša je ugotovitev, da so panji s pesticidi izgubili okoli 85 odstotkov svojih matic, piše AP.

Raziskovalci, ki niso sodelovali v študijah, pravijo, da je bila študija s čmrlji prepričljivejša od študije s čebelami, ker so uporabljali manjše odmerke.

Vodilni proizvajalec neonikotinoidov, družba Bayer Crop Sciences, pravi, da so ti pesticidi varni in se uporabljajo pri 90 odstotkih gojenja koruze v ZDA. Po njihovem mnenju so znanstveniki v študiji s čebelami uporabili "nerealno visoke odmerke" kemikalij.

So pa "morda čmrlji bolj občutljivi na pesticide", je pojasnil David Fisher iz Bayer Crop Sciences, vendar pa bi bilo po njegovem za to trditev treba opraviti več raziskav. Dodal je, da je njegovo podjetje eden največjih pridelovalcev oljne repice v Kanadi, kjer prav tako uporablja pesticide. Čebele, ki prašijo polja družbe Bayer, pa so po njegovih besedah "ene najbolj zdravih čebel v Kanadi".

Na drugi strani pa so okoljski aktivisti in nekateri čebelarji prepričani, da pesticidi predstavljajo problem. Ravno prejšnji teden so aktivisti vložili peticijo z več kot milijon podpisi, v kateri prosijo ameriško vlado, naj prepove neonikotinoide.

Neonikotinoidi sicer spadajo v generacijo novejših pesticidov in naj bi bili za čebeljo družino še posebej strupeni. Ameriška agencija za varstvo okolja je sporočila, da ponovno ocenjuje te kemikalije in skuša dobiti znanstveno pomoč, je še poročala AP.