Okrožno sodišče v Celju je postopek prisilne poravnave nad družbo Radeče Papir decembra lani začelo na predlog družbe.

V načrtu finančnega prestrukturiranja je družba kot nujni ukrep finančnega prestrukturiranja in pogoj za to, da bo družba postala spet kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, navedla najem posojila za obratna sredstva v višini treh milijonov evrov, glede katerega so potekala pogajanja z domačimi bankami (NLB, NKBM, Abanka Vipa) že od julija 2011. Omenjeni kredit bi zagotovil nadaljnje obratovanje proizvodnje družbe, je v sporočilu za javnost zapisalo vodstvo družbe.

Zaradi nesprejemljivih in deloma tudi pravno spornih pogojev, ki jih je NLB postavila za svoj del črpanja posojila v višini 780.600 evrov, črpanje kredita za obratna sredstva v višini 2,78 milijona evrov, družbi ni bilo na voljo niti do 21. marca, so pojasnili v družbi.

Oba papirna stroja sta se ob pomanjkanju likvidnih sredstev dokončno ustavila februarja. Družba je morala odstopiti od posla za centralno banko Indonezije in zaradi nezmožnosti potrditve, da razpolaga s potrebnimi finančnimi sredstvi za izvedbo posla, tudi od drugih poslov na stroju za proizvodnjo banknotnih in zaščitenih papirjev.