Delovna skupina za pripravo besedila izhodišč za nov socialni sporazum, ki jo sestavljajo predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov, se na ponedeljkovem in torkovem srečanju ni uspela uskladiti glede vladne sinteze pripomb delodajalske in delojemalske strani na izhodišča.

Odprta so ostala le tri, štiri vprašanja, o katerih bi se lahko skušali člani skupine dogovoriti tik pred sejo ESS. Izvršna direktorica za socialni dialog pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Čerin pričakuje, da bo ESS danes le sklenil to zgodbo. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa poudarja, da si sindikati želijo dogovora, da pa je težko reči, kaj se bo zgodilo, saj gre pri neusklajenih točkah za pomembna vprašanja.

Na mizah socialnih partnerjev bodo danes tudi interventni ukrepi ob rebalansu proračuna, ki so v zadnjih dneh dodobra razburili sindikate. Ti namreč menijo, da bodo ukrepi najbolj prizadeli socialno najšibkejše in da so krivični do javnih uslužbencev. Predsedstvo konfederacije se je zato že preimenovalo v stavkovni odbor, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa so zagrozili z referendumom.

Delodajalci so bolj popustljivi, čeprav nasprotujejo zmanjšanju obsega sredstev za investicije. Prepričani so, da so te nujno potrebne za zagon gospodarstva. Po njihovem mnenju bi se sicer morala vlada pri konsolidiranju javnih financ dotakniti tudi prihodkovne, ne le odhodkovne strani proračuna. Predlagane ukrepe pa je podprl upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, saj je ocenil, da so nujni.