Nejc, pri zgolj 27 letih se lahko pohvalite s prestižno nagrado, ki v svetu alpinizma velja za izjemno prestižno.

Res je, večje ni. Nagrada naju je z Lukom resnično presenetila, saj še nominacije nisva pričakovala, zato je bila že ta dovolj veliko priznanje. Zdaj sva oba le še bolj motivirana.

Zlati cepin vama je bil podeljen za še nepreplezano steno skoraj sedem tisoč metrov visoke gore K7 West. Zakaj ravno K7?

Zamisel ni bila najina, vodja odprave je bil Urban Novak, ki naju je povabil zraven. Pred tem sva si izkušnje večinoma nabirala v Sloveniji, nekaj pa tudi v centralnih Alpah. To je bilo kar dovolj, saj je bila edina razlika le, da je odprava trajala več dni in pa seveda višina, saj je Himalaja precej višja.

Pot, ki sta se jo odločila ubrati, ni bila še nikoli preplezana. Verjetno je šlo za vse prej kot varen vzpon?

Nevarna je lahko vsaka stvar. Nama se je sicer najino početje zdelo zelo varno. Nekoliko nevarnejši je bil morda le zgornji del vrha, za vse skupaj pa sva potrebovala štiri dni. Tri dni za vzpon in en dan za spust. Vse skupaj je potekalo zelo gladko, težave sva imela le, ko se je na vzhodno steno uprlo sonce in je bilo dejansko zelo vroče. Prav neverjetno. Na sneženih površinah naju je zato sonce kar zdelalo.

Kako je s pripravami za takšen podvig?

Priprave se seveda začnejo že doma, medtem ko sva v tamkajšnji bazi za aklimatizacijo in ogled vrha rabila približno 14 dni. Spoznati sva morala, kje je možen sestop, kje bova lahko prespala, kod bova šla in čemu se bova izognila.

Ste študent gradbeništva, študira tudi Luka. Od kod vama denar za podvig?

Večino je pokrila Planinska zveza Slovenije, za kar se jima lahko le zahvaliva, obenem pa že razmišljava o naslednjih podvigih. Načrtov je zelo veliko in želje so še večje. V kolikor naju bodo spet podprli in bo najino finančno stanje dobro, se vračava v Himalajo. Kam natančno, še ne veva, a če bo možno, zagotovo še to leto. V najkrajšem možnem času.

Preplezano pot sta poimenovala Sanjači zlatih sanj. Čemu tako ime?

To veva le midva in odločila sva se, da tega javnosti ne bova pojasnila. Pomen imena si lahko vsak razlaga po svoje.